Aktuellt från föreningen

Två år med Frisk Mat: hur man guidar barnen till bättre matvanor

Aktuellt från föreningen

Två år med Frisk Mat: hur man guidar barnen till bättre matvanor

Under de senaste två åren har vi utforskat en mängd olika ämnen för att guida våra läsare i att göra matval som främjar hållbarhet, välbefinnande och hälsa. I den här artikelserien tar vi en titt tillbaka på några av våra mest populära ämnesområden och sammanställer delar av vad som skrivits på ämnet sedan inspirationsbanken lanserades. Fjärde delen handlar om hur man guidar barnen till bättre matvanor.

Passionen för att guida barn till en bredare förståelse för kost, hälsa och miljö är någonting vi kan läsa om i flera av Frisk Mats artiklar. Här träffar vi modiga och entusiastiska personer som utmanar några av de idéer kring mat som de själva har växt upp med. Allvaret i vår tids hälsoutmaningar möter lekfulla metoder för att skapa en frisk syn på mat tidigt i livet.

En dagslända av körsbär och en fågel av gurka och morot. Kreativiteten vet inga gränser när matkreatören Hanna Ek använder sin passion för barns hälsa och relation till mat för att fånga intresset hos de små och locka fram lusten till att prova på olika smaker.

Hanna arbetar på Förskolan Trumslagaren. Här får barnen lukta, känna, lyssna och smaka för att närma sig olika råvaror och maträtter på ett spännande och roligt sätt. Hanna berättar om hur hon kom i kontakt med Saperemetoden, som innebär att låta barnen använda alla sina sinnen för att närma sig nya maträtter. Barnen får också vara med i köket. I små grupper gör de Hanna sällskap i köket för att hjälpa till med uppläggning av grönsaker på fat och att duka.


Läs mer

”Lek inte med maten!” Hur roligt tycker barnen det är när de vuxna själva bryter mot den här gamla regeln? Här kommer du till artikeln.


Hos Anna-Karin Ris på Almarevägens förskola bor en liten kockmus vid namn Ratita. Den här kloka lilla kompisen bor intill mjölkautomaterna, och när förskolan stänger på kvällen öppnar den sin lilla musrestaurang. Genom Ratita lär sig barnen mycket om hållbarhet och näringsrik mat. Ratita lämnar frågor till barnen som de får diskutera. Sedan skriver barnen brev tillbaka till den lilla musen, som en slags brevväxling med fokus på ämnena mat och hållbarhet.


Läs mer

Det är inte bara Ratita som har flyttat in. Anna-Karin berättar vidare om en annan liten kompis men också om fördomar hon upplever mot hållbar mat. Här kommer du till artikeln.



Med eller utan lek och kladd vid matbordet kommer barnens behov att variera och deras smaklökar utvecklas – nu och genom hela livet. Som barn upptäcker vi saker för första, andra och tredje gången. Att älska vissa smaker och peta bort andra är någonting som är naturligt för alla, men för barnen är det en enormt viktig del i utvecklingen av ätandet och förmågan att känna efter och lyssna på kroppens signaler. Det finns mycket kunskap och forskning kring barns utveckling och relation till mat tidigt i livet, men ändå slutar vi inte att förundras och undra.


Läs mer

Dietisten Sara Ask har gedigen kunskap om barns relation till mat. Här kommer du till artikeln.


Det är inte bara stunderna kring matbordet som påverkar barnens ätande. Många faktorer i samhället har inverkan på barnens vanor och idag har vi ett växande problem av livsstilsrelaterade sjukdomar. Tyvärr blir det även allt vanligare att dessa utvecklas redan i ung ålder. I samarbete med Generation Pepp och med stort fokus på naturliga råvaror utan hokus pokus, skapar Norlandia Förskolor mat för barnens långsiktiga hälsa. Norlandia Förskolor har ett gemensamt koncept, Mat med Smak, som ligger till grund för allt de gör. I dessa förskolor får barnen vara delaktiga i bak och dukning. Det serveras råvarubrickor för att väcka nyfikenhet kring dagens måltid, och smaker utforskas i små projekt bland barnen.


Läs mer

Vad innebär egentligen ”Mätt på Rätt Sätt”? Patrik Karlberg, kost och måltidschef på Norlandia Förskolor berättar om det viktiga arbete de gör för barnens relation till bra mat. Här kommer du till artikeln.

Dela: