
Två år med Frisk Mat: mat som medicin
Två år med Frisk Mat: mat som medicin
Under de senaste två åren har vi utforskat en mängd olika ämnen för att guida våra läsare i att göra matval som främjar hållbarhet, välbefinnande och hälsa. I den här artikelserien tar vi en titt tillbaka på några av våra mest populära ämnesområden och sammanställer delar av vad som skrivits på ämnet sedan inspirationsbanken lanserades. Femte delen handlar om hur mat kan vara vår medicin.
”Låt maten vara din medicin och medicinen din mat”, sa Hippokrates, läkekonstens fader, för flera tusen år sedan, och han citeras än idag. Han menade att maten vi äter kan vara läkande och stödjande för oss, men att det också finns mat som skapar sjukdom. Han menade också att detta inte bara handlar om vårt fysiska mående, utan även om vår mentala hälsa.
Sjukvården har liksom resten av samhället utvecklats enormt på tusen år, och när vi blir sjuka finns det nästan alltid en medicin som är speciellt utvecklad för just den åkomma som besvärar oss. Dessvärre har vårt moderna samhälle också medfört livsstilsförändringar som vår kropp och knopp inte hunnit anpassa sig till. Stress kryper längre ner i åldrarna samtidigt som den matkultur som växt fram för att passa in i dagens samhälle inte klarar av att förse oss med den näring vi behöver.
Då är väl ändå maten på våra sjukhus fullproppad med näring, eller hur? Det har inte alltid varit så, men idag blåser förändringens vindar på flera håll i landet. Niklas Tranemyr arbetar som måltidschef i Region Sörmland. I en intervju med Frisk Mat berättar Niklas om hur han först kom i kontakt med sjukhusmaten och hur viktig näringsrik mat anpassad efter patienternas behov är för deras välbefinnande och tillfrisknande. Idag arbetar han med det nya konceptet Fleximat.
Lär mer
Fleximat – ett kostkoncept som kan anpassas efter patientens behov och som sätter matupplevelsen i fokus. Du hittar artikeln här .
Inom cancerbehandling ser vi hur frukt och grönt får uppmärksamhet för sina viktiga antioxidanter som stödjer kroppens försvar. Enligt World Cancer Research Fund skulle 40% av alla cancerfall kunna förebyggas. Man har kunnat se tydliga samband mellan övervikt och 13 olika cancerformer, vilket är varför en hälsosam och färgglad kost är starkt rekommenderad för att hålla en normal vikt och förebygga uppkomsten av cancer.
Läs mer
Emma Nisukangas, legitimerad dietist, förklarar utmaningarna och möjligheterna med forskning på matens roll i bekämpningen av cancer. Du hittar artikeln här .
Cancer drabbar tyvärr alla åldrar. En artikel som berör lite extra handlar om det fantastiska initiativet Mellisklubben, som bedrivs för barn med cancer på Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm. En vagn full av frukt och grönt i alla färger inspirerar till matglädje genom lekfull kreativitet och friheten i att skapa sitt eget mellanmål.
Läs mer
Mellis som har bevisad kraft i kampen mot cancer vävs här in i ett koncept av glädje, kreativitet och samvaro. Du hittar artikeln här .
Det finns mycket skrivet om kostens inverkan på hälsa och de flesta har nog kommit i kontakt med begreppet antiinflammatorisk kost. Men kan kost vara antiinflammatorisk? Kost rik på omega-3, fibrer och en färgglad kombination av frukter och grönsaker lyfts idag fram som hälsofrämjande. Omega-3 är viktigt för vår förmåga att bromsa inflammation samtidigt som antioxidanter skyddar våra celler från oxidativ stress. Däremot finns det ännu inte tillräckliga bevis för att kunna påstå att en viss kost eller råvara kan vara antiinflammatorisk.
Läs mer
Hur hänger det här ihop? Linnea Bärebring reder ut frågetecken kring begreppet antiinflammatorisk kost i artikeln. Du hittar artikeln här .