
MellisKlubben skapar en gemenskap kring mellanmålen som får personal och föräldrar på barnonkologen att häpna
MellisKlubben skapar en gemenskap kring mellanmålen som får personal och föräldrar på barnonkologen att häpna
Genom korridorerna på Nya Karolinska sjukhuset rullar titt som tätt en färgglad vagn fullastad med matglädje. Det är MellisKlubben som är på väg till barnonkologen och Neurologavdelning för barn för att duka upp till en kreativ stund där barnen själva får skapa sitt mellanmål av mängder med frukt, bär, grönt och annat gott.
Laura De Maria grundade, tillsammans med kollegorna Carina, Jenny och Åsa, den ideella föreningen MellisKlubben för snart fyra år sedan, med önskan om att få ge barn och ungdomar med cancer en stund i sjukhustillvaron där fokus inte är på sjukdom eller behandling. Konceptet är enkelt – med hjälp av skärbräda, kniv och mixerbehållare får barnen i sällskap av sina närstående hugga in bland råvarorna och skapa sina egna mellanmål utifrån smak och dagsform. De trevliga stunderna lockar de unga patienterna att smaka och utforska.
– Ibland har barnet inte kunnat äta under en lång tid, att lyckas väcka deras matglädje är fantastiskt! säger Laura. Barnen, deras familjer och personal på avdelningen upplever våra aktiviteter som en givande stund – vilket är härligt eftersom vårt mål är att öka välbefinnandet hos barn, ungdomar, närstående och personal på avdelning.
Med flera hundra genomförda träffar och tusentals patientmöten kan Laura och hennes kollegor se fantastiskt fina effekter av sitt arbete.
– Vi kan se ökad gemenskap, trygghet, glädje och speciellt en matglädje bland våra deltagare, fortsätter Laura. Aktiviteterna är en naturlig samlingsplats på avdelning och på ett inkluderande sätt ges möjlighet för barnet, närstående och personal att knyta kontakt och uppleva en trevlig stund tillsammans. Det avslappnade upplägget ger en stunds fin gemenskap med barnet, vänner och familj. Att vi återkommer regelbundet skänker också känslor av trygghet, glädje och förväntningar inför att snart få göra något roligt!

Att få i sig ett mellanmål som består av frukt och fina råvaror innebär mycket mer än kalorier och vitaminer.
– Ofta är det svårt för föräldrar och personal att locka barnet tillbaka till maten, till exempel när barnet får mat via sond. Aktiviteterna vi håller har visat att de kan bryta den onda cirkeln av ”jag vill/kan inte äta”. Barnen stimuleras med färger, dofter, roligt arbetssätt och upplägg. De får välja efter smak och mående och skapa sitt mellanmål på ett kreativt och anpassat sätt. Detta väcker deras nyfikenhet och oftast deras matglädje – att få smaka och prova nya saker är ett steg närmare vanliga matrutiner. För många fungerar kall mat bättre än varm och är något MellisKlubben använder sig av. Utbudet av råvaror har anpassats genom åren och möter den största majoriteten av barnens behov. Arbetssättet tillåter även barn med allergier eller särskilda matpreferenser att tryggt laga eget mellanmål, även de som följer specifika dieter eller har mycket selektiva önskemål hittar något som lockar.
MellisKlubbens arbete ger inte bara effekter för barnen. För närstående att få se barnet/ungdomen med svår sjukdom, dels göra något utifrån eget val, smaka och äta ger väldigt positiva känslor. Att få möjlighet att göra något energigivande utöver det vanliga tillsammans med sitt barn på avdelning är mycket uppskattat. Ibland är fokus på att ge en närstående lite extra kraft och energi genom ett inbjudande mellanmål. Även vårdpersonal påverkas positivt, den som kan erbjuda den roliga stunden känner sig stolt, dessutom uttrycker de att det uppstår en ökad närhet mellan patienter, anhöriga och personal.

– Liknande aktiviteter organiseras lokalt på avdelningar på flera sjukhus, berättar Laura. Det är då anställd personal på avdelningarna som ansvarar för aktiviteten OFTAST utöver sina arbetsuppgifter, vilket gör det svårare att utföra aktiviteten med kontinuitet när arbetsbördan är hög. Dessutom är inköp av råvaror på sjukhus strikt reglerat centralt vilket gör det omöjligt att kunna erbjuda ett brett sortiment av frukt och andra fina råvaror efter säsong. MellisKlubben väljer med omsorg råvaror och material för att kunna presentera varje
mellanmål på ett festligt och lockande sätt. Det blir alltid något utöver det vanliga både vad det gäller utbud och insats, dessa är MellisKlubben styrkor!
– Att få i sig ett mellanmål som består av frukt och fina råvaror innebär mycket mer än kalorier och vitaminer, avslutar Laura.
MellisKlubbens koncept
MellisKlubbens styrelseledamöter och volontärer är eldsjälar med sammantaget en gedigen kunskap och erfarenhet inom matupplevelser och mathantering, sensoriska upplevelser av mat, bemötande av barn och mat som terapi. Konceptet som ligger till grund för verksamheten är framtaget tillsammans med nutritionssjuksköterska och baserat på klinisk och vetenskaplig kunskap om cancersjukdom och dess behandling.
Läs mer om MellisKlubbens på deras Instagramsida @mellisklubben.