Förenkla inte debatten om framtidens skolmåltider till ”kött eller inte kött”
Förenkla inte debatten om framtidens skolmåltider till ”kött eller inte kött”
Jag blev upprörd när jag läste att Kristdemokraterna nu föreslår att Sverige ska slopa sina nationella klimatmål och i koppling till det vinklar debatten till att handla om att ”sluta rycka köttbullar från skolbarn”.
I rollen verksamhetsledare för Frisk Mat upplever jag att det är ett både förenklat och farligt populistiskt resonemang. För mig handlar det om att se måltiderna som en del av en helhet. När politiken signalerar att köttalternativ ska prioriteras ”för att skolbarnen inte ska drabbas”, så ser jag två problem.
För det första: att spela på rädsla för att något tas bort riskerar att skapa motstånd mot de förändringar som behövs. Måltiderna i skolan är kommunens och samhällets möjlighet att visa vägen för hållbar mat, goda vanor och folkligt förankrade värden. Om vi låser oss vid att ”kött på tallriken = trygghet” tappar vi det långsiktiga perspektivet.
För det andra: att negligera betydelsen av klimatmålen och matsystemets påverkan, innebär att vi blundar för en väldigt viktig dimension i folkhälsan. Bättre matval, lägre klimatpåverkan och stärkt livsmedelssäkerhet går hand i hand. Genom Frisk Mats arbete har vi sett hur strategier för hållbara offentliga måltider inte bara bidrar till miljömålsättningar, utan även till godare mat och utvecklad måltidskultur i t.ex. skola och äldreomsorg.
Att säga att ”skolbarnens köttbullar rycks bort” är för mig missvisande. Det handlar inte om att ta bort kött för att ta bort kött. Det handlar om att bredda utbudet, se till att fler lever upp till kostråden, skapa variation och se måltiden som ett verktyg för lärande, hållbarhet och hälsa. Vi måste kunna servera både kött och växtbaserat men också ge barnen en måltid som speglar den verklighet vi lever i och den framtid de ska möta.
Skolmåltiderna är en investering. Och då inte bara i näring, utan i värderingar, miljö och samhällsberedskap. Måltiden är en utbildningsarena där vi kan stärka både individ och samhälle. Om vi underlättar för måltidsverksamheter att utveckla goda och hållbara måltider, kan vi bygga normer där det känns naturligt och positivt att äta gott för både hälsan och planeten.
Vi måste undvika att förenkla debatten till ”kött eller inte kött” som symbolfråga. I stället behöver vi tala om hur offentliga måltider kan vara en del av lösningen: för klimatet, för folkhälsan och för en hållbar framtid. I min roll på Frisk Mat ser jag varje dag hur engagerade aktörer runt om i landet redan gör just det och jag hoppas att politiken vill stödja och förstärka det arbetet, inte bromsa det.
Läs mer
Läs mer i Aftonbladets artikel här .