Månadens inspiratör

Michael Hallström – måltidssamordnaren från Bjuv med helhetsfokus på måltidsupplevelsen

Månadens inspiratör

Michael Hallström – måltidssamordnaren från Bjuv med helhetsfokus på måltidsupplevelsen

Att tillsammans med sina 50 kollegor skapa en härlig måltidsupplevelse varje dag för både unga och gamla är passionen som driver Michael Hallström, måltidssamordnare i Bjuvs kommun, att gå till jobbet varje dag. För månadens inspiratör i december, handlar offentligt måltidsarbete om att forma hela samhället genom god och varierad matlagning samt att skapa en social samvaro vid varje måltid.

– Att vara en del av varje människas dag och ge dem en stund av njutning och gemenskap är det som driver mig, berättar Michael. Måltiden är mer än bara mat och jag vill att de här stunderna av samvaro ska vara som om gästerna går på restaurang. Jag blir stolt när jag tänker på att jag dagligen har möjlighet att möta 3500 gäster, och att vårt arbete i lilla Bjuv sticker ut i jämförelse med andra större kommuner genom vårt fokus på kreativitet, svinnhantering och lokal närvaro.

Hållbar och hälsosam mat för Michael är lika med god och vällagad mat från grunden, varierad med lokala råvaror, något som också är ett av kommunens mål: all mat i alla Bjuvs verksamheter ska vara lagad från grunden.

– Det ger oss fördelen av att kunna vara en attraktiv arbetsgivare och kunna rekrytera kompetenta kockar som får göra det kockar älskar mest av allt – att vara kreativa och laga mat som man är stolt över, fortsätter Michael. Att laga mat på plats i verksamheterna, att få möta gästerna och ge dem möjlighet att prova nytt, ger oss också fördelen av att kunna påverka. Det gör oss dessutom effektiva med arbetet att ta hand och ta till vara på vårt svinn på ett ekonomiskt hållbart sätt. Delaktighet föder nyfikenhet, både hos gäster och kockar.

– Jag tror att vi alla inom den offentliga måltiden står inför likvärdiga utmaningar: att inte kunna rekrytera tillräckligt med kompetent personal och ökade livsmedelskostnader som gör att vi tvingas göra andra livsmedelsval än vad vi egentligen skulle vilja göra. Då är det bra att ha beprövade arbetssätt att bemöta utmaningarna med. Jag ser till att vi har kontinuerlig dialog med våra leverantörer och flexibla matsedlar som inte är låsta vid en specifik råvara. Tydlighet kring förväntningar på vad som ska göras i verksamheterna är också en nyckel till framgång.   



Bjuvs kommun strävar mot Agenda 2030 och har satt upp långsiktiga hållbarhetsmål om att hålla 50% svenskt/närproducerat samt att till 2024 minska det totala svinnet till 20g/portion (köks-, tallriks- och serveringssvinn sammanräknat). 

– Vi satsar också på att göra alla leveranser med egna elbilar. Våra äldre med hemtjänst kan beställa hem sju måltider tillagade med cook n’ chill vid varje enskilt leveranstillfälle. Att vi har hela 11 tillagningskök i kommunen gör också att vi har färre transporter – en fin fördel vid sidan av att de många köken även ger möjlighet till tätare kontakter med vård/pedagogik i verksamheterna och bättre svinnkontroll. 

Michaels tre bästa tips till dem som vill laga mer mat från grunden:
  1. kompetenta, delaktiga och inspirerande kockar
  2. livsmedel av hög kvalitet
  3. rätt utrustning för att lyckas i uppdraget samt inspirerande måltidsmiljöer.

Vem är Michael Hallström?

Namn: Michael Hallström
Titel: Måltidssamordnare/biträdande kostchef
Arbetar för: Bjuvs kommun
Utbildning: Treårig restaurangskola, arbete som kock och i ledande positioner inom kök i ca. 15 år, projektledning samt fortsättningsutbildningar inom ledarskap, administration, HR, ekonomi, upphandling och arbetsrätt.
Äter helst: Mat lagad med kärlek i gott sällskap, sedan är det inte så noga vad det är. Om jag får välja så gärna asiatiskt, husmanskost eller härlig BBQ.
Favoritråvara: Potatis
Inspireras av: Att se medarbetare utvecklas och lyckas i sitt arbete utifrån förutsättningar jag hjälper till att skapa.

Dela: