Månadens inspiratör

Månadens inspiratör - December: Mikael Jakobsson

Månadens inspiratör

Månadens inspiratör - December: Mikael Jakobsson

Möt Mikael Jakobsson, kock på Örnnässkolan i Luleå, som har satt sin prägel på skolmåltiderna med sitt outtröttliga engagemang och innovativa sätt att involvera eleverna. Det är inte förvånande att Mikael i år har fått utmärkelsen som Årets Lulebo, framröstad av invånarna själva, och dessutom mottagit ett prestigefyllt stipendium från Luleå kommun för sitt föredömliga arbete med barn och ungdomar. Vi är stolta att kunna kalla honom för vår månadens inspiratör i december!

Den fantastiska motiveringen för utmärkelsen lyder:

Mikael har genom sitt engagemang kring skolmåltider höjt kvaliteten på olika plan. Förutom att han lagar fantastiskt god mat och salladsbuffé i världsklass, engagerar han eleverna i arbetet med att skapa lunchmatsedeln. De får vara med och tycka till när han gör inköp av produkter. Mikael deltar även vid föräldrakvällar då han vill samverka med vårdnadshavare kring elevernas kostvanor. Han erbjuder näringslära med provsmakning till klasserna, lagar sushi med elever och agerar domare i mattävlingar på hemkunskapen. Mikael är en inspirationskälla för både vuxna och barn på skolan. Han gör allt för att skapa goda relationer med elever och personal och alltid med ett stort härligt leende.”

“Superroligt att få uppskattning!”

När vi frågar Mikael om känslorna kring att vinna stipendiet och titeln strålar han.

– Det känns som att man gör någonting rätt, säger han med ett leende. Att uppmärksammas och få uppskattning för mitt arbete är något jag är tacksam för, och stipendiet kommer användas till att fortsätta utveckla verksamheten.

Mikaels kärlek till matlagning väcktes redan i barndomen, när han stod vid spisen hos sin dagmamma och rörde i grytorna. Den passionen följde med honom till gymnasiet, där han valde att gå en restaurangutbildning, och därefter under en lång karriär på Stadshotellet, där han jobbade upp sig till souschef. Efter 14 år på den arbetsplatsen och ytterligare 12 år på en hållbarhetsinriktad restaurang i Regionhuset, landade han på Örnnässkolan, där hans engagemang för hälsosamma och hållbara måltider blomstrar.



Skolköket som en kreativ verkstad

På Örnnässkolan har Mikael gjort skolköket till en plats för både kreativitet och samarbete. Han ser sina år av erfarenhet som en tillgång han gärna delar med sig av till sitt team, och han är noga med att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig delaktiga.

– Det är avgörande att ha ett bra team med sig, poängterar han.

Mikael är mån om att hans matgäster inte bara ska tycka om maten utan också känna sig hörda och sedda. Han tar sig tid att prata med dem vid lunchborden för att samla deras förslag på rätter – en dialog som ger eleverna en känsla av delaktighet och gör skolmatsalen till en uppskattad mötesplats.

– Prata med eleverna och ge dem utrymme att tycka till. Vissa rätter går bra att göra, andra måste man kanske anpassa, berättar han. När eleverna önskade kebabrulle blev det till exempel en klimatsmart falafelrulle istället. Sushi, som varit efterfrågat, blev i stället en rolig aktivitet under hemkunskapen där jag lagar den tillsammans med högstadieeleverna. Två rätter som alltid är vinnare hos eleverna är pokébowl och såklart den klassiska tacosen.

Hälsa och hållbarhet på menyn

För Mikael är mat mer än näring – det är ett pedagogiskt verktyg. Han har tagit initiativ till att undervisa yngre elever om kostens betydelse genom näringslära, där han bland annat låter dem smaka på smoothies med grönsaker och frukter. Hans mål är att få eleverna att förstå hur en balanserad kost kan göra dem piggare och mer koncentrerade i skolan.

– Jag tar gärna in eleverna i köket för att de ska bli nyfikna på yrket och lära sig mer om mat och matlagning, avslutar han.


Vem är Mikael Jakobsson?

Titel: Kock med samordningsansvar.
Arbetar för: Luleå kommun.
Utbildning: Restaurangutbildning.
Äter helst: Asiatiskt (sushi, ramen, poké m.m.).
Favoritråvara: Det finns så mycket, men om man måste välja så blir det nog fisk och skaldjur i alla de slag.
Inspirerad av: Anthony Bourdain.

Dela: