Tips och guider

Aptitguiden

Tips och guider

Aptitguiden

Genom att förstå skillnaden mellan hunger och aptit blir det tydligare att vi kan göra mycket för att få en undernärd person utan hunger att ändå vilja ta en extra bit.

Hunger är fysiologiskt. Det är ett resultat av att nerver och hormoner samspelar för att skicka signal till hjärnan om att vi behöver äta. Vid skada eller vid flertalet sjukdomar dämpas hungerkänslorna samtidigt som behovet av näring ökar!

Aptit är psykologiskt. Här spelar känslor, stämning, dofter, ljudintryck m.m. stor roll. För en sjuk eller skadad person med dämpade hungerkänslor är det därför viktigt att skapa rätt förutsättningar för en ökad aptit.

Öka aptiten genom att...
 1. Öppna ett fönster
  Innan måltid är det bra att förbättra kvalitén på inomhusluften genom att vädra. Det piggar upp, tar bort dålig lukt och skapar en trevlig atmosfär. Vid mycket unken lukt i rummet, t.ex. i en lägenhet hos någon med ett infekterat sår, sätt ut skålar med grillkol. Det absorberar effektivt oönskad lukt.
 2. Aptitretare
  Börja med att servera en aptitretare, gärna med lite syrlighet eller sälta. Salt och surt är smaker som stimulerar salivutsöndringen.
 3. Små portioner
  Dela in en måltid i flera mindre portioner aptitretare, förrätt, huvudrätt och efterrätt. Berika måltiden med t.ex. olja eller äggpulver för att få in så mycket näring i en så liten portion som möjligt. Erbjud påfyllning.
 4. Presentation
  Presentera måltiden på ett trevligt sätt och berätta vad som ligger på tallriken för den med nedsatt syn.
 5. Vi äter med ögat
  Enkelt men åh så viktigt är att lägga upp maten fint. Lägg gärna till ett färgglatt tillbehör som lingonsylt, rödbetor eller ketchup.
 6. Press play
  Äldre är mycket mer känsliga för stress än yngre personer. Lugn musik kan på ett ögonblick sätta rätt stämning i hela rummet. Undvik störande ljud som t.ex. diskmaskin medan måltiden pågår.
 7. Och viktigast..
  Ditt sällskap och energin som du utstrålar. Energin bör vara en kombination av glädje och lugn. Glädje därför att det får andra runt omkring dig att känna livslust, vilket ökar aptiten. Lugn därför att mage och tarm styrs av det autonoma nervsystemet som arbetar bäst vid vila.

Aptitretare

Några snabba:
- Skagenröra i krustader
- Tunnbröd med bluecheese/creme fraiche-röra och kallrökt lax
- Kex och tapenade
- Gårdagens skivade potatis med aioli och klippt gräslök
- Bröd med färskost, dill och gurka
- Chips med creme fraiche och fiskrom
- Krustader med mascarpone och hjortronsylt

...och på tandpetare:
- Päronbit och skinka
- Vattenmelon med mozzarella och stort blåbär
- Fetaost med björnbär och krämig balsamvinäger
- Brieost med salami och vindruva
- Halv färskpotatis med creme fraiche och sillbit
- Salami med färskost och en oliv


Läs mer

Läs mer på www.livsnaring.se , här kan du hitta fler bra guider. Ladda ner hela aptitguiden här .

Dela: