Matsvinnet.se
Matsvinnet.se
Föreningen Matsvinnet är en ideell organisation, startad av Mårten Thorslund. Målet med deras arbete är att sprida kunskap om matsvinn och inspirera dig och andra att sluta slänga ätbar mat. För en hållbar, vacker och stark planet.
Hej Mårten, du startade Matsvinnet.se år 2018. Kan du berätta lite om hur er verksamhet ser ut?
Vi bildade föreningen för att vi kände att tiden var mogen och att vi hade möjlighet att samla människor kring en viktig fråga i en avgörande tid. Jag hade positiva erfarenheter från föreningslivet och av att det kan hända viktiga saker när man lyckas samla och engagera människor runt en angelägen fråga, särskilt om de känner att de kan påverka världen till det bättre. Därför bildade vi en ideell förening och styrelsen började bygga kunskap, nätverka, påverka politiken, näringslivet och rekrytera medlemmar samt kommunicera via digitala kanaler. Vi såg behovet av en oberoende digital plattform som vilade på vetenskaplig grund och som kunde agera pådrivare för att matsvinnet ska minska - rejält och helst snabbt.
Jag hade sedan 2015 då plattformen lanserades, tidigt antagit parollen “fakta, tips och inspiration som gör det lätt att minska matsvinnet". Vi kände att det var bråttom och att alla led behövdes -producenter, konsumenter, storkök, restauranger, politiker och näringslivet.
Jag hade tur och fick direkt med mig några av Sveriges ledande experter på matsvinnsområdet in i styrelsen, vilket var glädjande och en förutsättning eftersom jag inte själv var expert på matsvinn utan snarare en engagerad generalist. Jag kunde inte då och kan fortfarande inte begripa hur vi i Sverige som ibland beskrivs som "världens mest hållbara, jämlika och rättvisa land" kan slänga minst en tredjedel av all mat vi producerar. Om man räknar ihop förluster och svinn är andelen som slängs ca 40-50 procent - det är en hårresande hög siffra och i ett effektiviseringsdrivet samhälle är det ett kraftigt underbetyg.
”Så här kan vi ju inte ha det”, blir då i princip allas reaktion på matsvinnet och allt som det hänger ihop med, som användning av insatsvaror och energi i jordbruk och i förädlande och konsumerande led. Och då börjar man leta förklaringar men utmaningen är att vi letar och verkar ofta i silos, vilket skapar problem, särskilt när vi saknar systemperspektiv. Jag frågar mig ofta: hur är detta möjligt, lagligt, varför lyckas vi inte vända trenden trots att vi vetat om problemets magnitud i minst ett decennium. Vad är det vi inte får höra och se när vi hör ganska många historier om lyckosamma projekt för minskat matsvinn? Här verkar det ligga minst ett par stora hundar begravda! Med den insikten har vi börjat gräva i och granska vad som egentligen puttrar i matsvinnsgrytan.
Om man räknar ihop förluster och svinn är andelen som slängs ca 40-50 procent - det är en hårresande hög siffra och i ett effektiviseringsdrivet samhälle är det ett kraftigt underbetyg.
Vilka är de viktigaste fokusområdena i ert arbete?
Hundratusentals ton fullt ätbar mat slängs varje år. Vårt fokus är på opinionsarbete, att påverka myndigheter, politiker och näringslivet, d.v.s aktörerna i livsmedelskedjan att slänga mindre mat. Vårt arbete är respektfullt och ska vila på vetenskaplig grund.
Vad hoppas ni kunna nå ut med här på friskmat.se?
Vi vill dels komma ut med vad vi redan gör till en ny och viktig målgrupp, som i sin tur påverkar andra att minska svinnet och leva mer hälsosamt på samma gång. Dels vill vi dela med oss av vår inspiration av recept som minskar svinnet, räddar mat och sparar pengar och resurser vilket jag/vi vet många efterfrågar, inte minst som en digital "guide" som ska vara lätt att hitta via en googling. Många saknar tålamod och tid, kanske också kunskap och behöver därför snabba tips och inspiration utifrån de råvaror man har hemma och vill laga till något på och allt ska förstås var tillgängligt omedelbart. Här kan friskmat.se med er receptbank och community bli en förlängning av och komplettera vad vi gjort på t ex Matsvinnet.se och på Instagram.
Här hittar du Matsvinnet.se
Besök Matsvinnet.se för mer information om deras viktiga arbete