Chiligryta på svenskodlad färs

Här har vi ett recept på en härligt mustig chligryta som passar perfekt under de kalla månaderna.

Lovisa Slade
Brand Ambassador, Svenska Färsodlarna
Tillagningstid: 30 min
Förberedelsetid: 15 min
  • Hemtjänst , 
  • Äldreboende , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Gymnasieskola , 
  • Lunch , 
  • Huvudrätt , 
  • Middag , 
  • Vegetarisk , 
  • Vegansk
  • Allergener: 
  • Bönor , 
  • Gluten , 
  • Lupin , 
  • Ärtor

Ingredienser

portioner
  • 800 g svenskodlad färs
  • 11/4 dl rapsolja
  • 170 g gul lök, hackad
  • 20 g vitlök, pressad
  • 45 g tomatpuré
  • 56 g tacokrydda
  • 20 g svampbuljong
  • 7 dl ljus öl
  • 800 g krossade tomater
  • l vatten
  • g salt och peppar efter smak

Gör så här

    1. Häll upp färsen på en plåt och ringla över rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
    2. Stek gul lök i rapsolja i en kastrull tills genomskinlig, tillsätt vitlök och tomatpuré och låt denna få lite färg. Alt stek gul löken och rosta tomatpurén i ugnen.
    3. I kastrullen häll ner färsen och tillsätt tacokrydda samt smula ner svampbuljong. Rör sedan runt detta i färsen tills det är jämnt fördelat.
    4. Häll i ölet och krossade tomater. Höj värmen något och låt puttra under omrörning till önskad konsistens. Justera eventuellt med mer vatten.
    5. Smaka slutligen av med salt och svartpeppar.

Kommentar från författaren

Toppa gärna med en klick creme fraiche och lite färsk koriander!

Receptets hållbarhetsscore
Näringsberäkning
  • Energi: 718.73 kJ
  • Kolhydrater: 12.52 g
  • Protein: 1.69 g
  • Fett: 11.41 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Bönor, Gluten, Lupin och Ärtor

Utan Gluten: Går att använda glutenfri öl!


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    718.73 kJ
    kcal
    171.65 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    12.52 g
    Protein
    1.69 g
    Fett
    11.41 g
    Mättat fett
    0.85 g
    Enkelomättat fett
    6.85 g
    Fleromättat fett
    3.2 g
    Fibrer
    2.3 g
    Salt
    1.27 g
    Sockerarter
    6.19 g
    Järn
    1.28 mg
    Folat
    32.12 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.02 µg
    C-vitamin
    16.28 mg
    D-vitamin
    0 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer