Gulasch på svenskodlad vegofärs

Här kommer ett härligt recept på en mustig gulasch gjord på svenskodlad vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps).

Visste du att genom att byta ut nötkött mot svenskodlad vegofärs så minskar rättens klimatavtryck med 22 kg CO2e (per 10 port.)!

Lovisa Slade
Brand Ambassador, Svenska Färsodlarna
Tillagningstid: 1 tim
  • Allergener: 
  • Bönor , 
  • Lupin , 
  • Selleri , 
  • Ärtor

Ingredienser

portioner
  • 800 g svenskodlad Vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps)
  • 1 dl rapsolja
  • 200 g gul lök, hackad
  • 10 g vitlök, hackad eller pressad, 1 vitlöksklyfta = 4-8g
  • 240 g röd paprika, 1 paprika = 125-180g
  • 100 g morot, tärnad
  • 60 g selleristjälkar, 1 selleristjälk = cirka 30g
  • 200 g potatis, tärnad
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk kummin, malen
  • 5 msk spiskummin, malen
  • 5 msk paprikapulver
  • 1 tsk muskot, mald
  • 8 st lagerblad
  • 1.2 kg krossade tomater
  • 1.5 l grönsaksbuljong, buljongpulver eller buljongpasta + vatten enligt tillverkarens anvisningar
  • salt och peppar efter smak

Gör så här

    1. Häll upp färsen på ett bleck och ringla över rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
    2. Stek i en kastrull lök, paprika, morot, selleri och vitlök till det mjuknat. Häll sedan i den rostade vegofärsen i samma kastrull. Tillsätt tomatpuré och kryddor och låt allt steka tillsammans ett par minuter under omrörning.
    3. Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, lagerblad och potatis. Låt allt puttra på medelvärme under lock till potatisen är mjuk. Koktid beror på hur stora potatisbitarna är. Rör om emellanåt.
    4. Smaka av med salt och peppar.
    5. Svenskodlad vegofärs absorberar vätska så du kan behöva reglera det under koktidens gång för att få önskad konsistens. Enklast gör du det genom att tillsätta mer buljong eller vatten.

Kommentar från författaren

Toppa gärna med en klick gräddfil och färsk persilja!

Dietanpassningar

Innehåller Bönor, Lupin, Selleri och Ärtor


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer