Gulasch på svenskodlad vegofärs
Här kommer ett härligt recept på en mustig gulasch gjord på svenskodlad vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps).
Visste du att genom att byta ut nötkött mot svenskodlad vegofärs så minskar rättens klimatavtryck med 22 kg CO2e (per 10 port.)!
Tillagningstid:
1 tim
- Allergener:
- Bönor ,
- Lupin ,
- Selleri ,
- Ärtor
Ingredienser
portioner
- 800 g svenskodlad Vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps)
- 1 dl rapsolja
- 200 g gul lök, hackad
- 10 g vitlök, hackad eller pressad, 1 vitlöksklyfta = 4-8g
- 240 g röd paprika, 1 paprika = 125-180g
- 100 g morot, tärnad
- 60 g selleristjälkar, 1 selleristjälk = cirka 30g
- 200 g potatis, tärnad
- 4 msk tomatpuré
- 1 msk kummin, malen
- 5 msk spiskummin, malen
- 5 msk paprikapulver
- 1 tsk muskot, mald
- 8 st lagerblad
- 1.2 kg krossade tomater
- 1.5 l grönsaksbuljong, buljongpulver eller buljongpasta + vatten enligt tillverkarens anvisningar
- salt och peppar efter smak
Gör så här
- Häll upp färsen på ett bleck och ringla över rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
- Stek i en kastrull lök, paprika, morot, selleri och vitlök till det mjuknat. Häll sedan i den rostade vegofärsen i samma kastrull. Tillsätt tomatpuré och kryddor och låt allt steka tillsammans ett par minuter under omrörning.
- Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, lagerblad och potatis. Låt allt puttra på medelvärme under lock till potatisen är mjuk. Koktid beror på hur stora potatisbitarna är. Rör om emellanåt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Svenskodlad vegofärs absorberar vätska så du kan behöva reglera det under koktidens gång för att få önskad konsistens. Enklast gör du det genom att tillsätta mer buljong eller vatten.
Kommentar från författaren
Toppa gärna med en klick gräddfil och färsk persilja!
Dietanpassningar
Innehåller Bönor, Lupin, Selleri och Ärtor
Receptkommentarer
Inga kommentarer