50/50 Gulasch

Här kommer ett härligt recept på en mustig gulasch gjord med hälften svenskodlad vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps) och hälften nötfärs.

Visste du att genom att använda 50/50-principen så blir rätten både rik på kostfibrer och viktiga mineraler som järn och zink. Även bra för klimatet!

Lovisa Slade
Brand Ambassador, Svenska Färsodlarna
Tillagningstid: 1 tim
  • Allergener: 
  • Bönor , 
  • Lupin , 
  • Selleri , 
  • Ärtor

Det här receptet är en remix av:

Gulasch på svenskodlad vegofärs

Ingredienser

portioner
  • 400 g svenskodlad Vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps)
  • 400 g nötfärs
  • 1 dl rapsolja
  • 200 g gul lök, hackad
  • 10 g vitlök, hackad eller pressad, 1 vitlöksklyfta = 4-8g
  • 240 g röd paprika, 1 paprika = 125-180g
  • 100 g morot, tärnad
  • 60 g selleristjälkar, 1 selleristjälk = cirka 30g
  • 200 g potatis, tärnad
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk kummin, malen
  • 5 msk spiskummin, malen
  • 5 msk paprikapulver
  • 1 tsk muskot, mald
  • 8 st lagerblad
  • 1.2 kg krossade tomater
  • 1.5 l grönsaksbuljong, buljongpulver eller pasta + vatten enligt tillverkarens anvisningar
  • salt och peppar efter smak

Gör så här

    1. Häll upp färsen på ett bleck och ringla över rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
    2. Stek nötfärsen i en kastrull med lök, paprika, morot, selleri och vitlök tills nötfärsen fått färg och grönsakerna mjuknat.
    3. Tillsätt tomatpuré och kryddor och låt allt steka tillsammans ett par minuter under omrörning.
    4. Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, lagerblad och potatis. Låt allt puttra på medelvärme under lock till potatisen är mjuk. Koktid beror på hur stora potatisbitarna är. Rör om emellanåt.
    5. Smaka av med salt och peppar.
    6. Svenskodlad vegofärs absorberar vätska så du kan behöva reglera det under koktidens gång för att få önskad konsistens. Enklast gör du det genom att tillsätta mer buljong eller vatten.

Kommentar från författaren

Toppa gärna med en klick gräddfil och färsk persilja!

Receptets hållbarhetsscore
Näringsberäkning
  • Energi: 959.46 kJ
  • Kolhydrater: 12.91 g
  • Protein: 10.95 g
  • Fett: 14.19 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Bönor, Lupin, Selleri och Ärtor


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    959.46 kJ
    kcal
    228.56 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    12.91 g
    Protein
    10.95 g
    Fett
    14.19 g
    Mättat fett
    2.86 g
    Enkelomättat fett
    7.71 g
    Fleromättat fett
    2.84 g
    Fibrer
    3.59 g
    Salt
    1.07 g
    Sockerarter
    8.46 g
    Järn
    2.05 mg
    Folat
    60.31 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.61 µg
    C-vitamin
    69.46 mg
    D-vitamin
    0.04 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer