Pasta med vegofärssås
Det här är inte bara en av Sveriges mest populära rätter, det är också ett av grundrecepten i Frisk Mats remix-tävling. Den pågår mellan den 10 oktober och 6 november 2023. Läs mer om hur du deltar under "kommentarer från författaren"
- Allergener:
- Gluten ,
- Linser ,
- Lupin ,
- Selleri
Det här receptet är en remix av:
Ingredienser
- 4 kg baljväxtfärs, färsodlarnas vegofärs
- 500 g rapsolja
- 1 kg gul lök, skalad och hackad fryst
- 150 g vitlöksklyftor, skalade och finrivna eller hackade
- 1 kg rotselleri, skalad och finhackad eller grovriven.
- 1 msk spiskummin mald
- 1 msk paprikakrydda
- salt, Jag saltar så lite som möjligt så under tiden såsen kokar smakar jag av med mer.
- 3 msk oregano torkad
- svartpeppar
- 700 g tomatpuré
- 8 dl rött matlagningsvin
- 4.5 kg krossade tomater
- 2 dl balsamicovinäger
- 500 g röda linser
- 5 l grönsaksbuljong, Jag använder egenkokt på skalrester ca 5l färdig. Annars motsvarande mängd grönsaksfond.
- 4 msk brynt lökfond, Tillsätt bryntlök fond och smaka av ta ev mer. Detta ger en djupare smak och umami.
- 6 kg pasta
- g råsocker eller muscovadosocker
Gör så här
- Börja med att skala och finhacka rotsellerin. Jag kör den i hälldemaskinen men det går bra att grovriva också. Stek lök och vitlök i oljan tillsammans med sellerin. Tillsätt kryddor och tomatpurén och låt den steka med i en liten stund.
- Tillsätt rött matvin och balsamico och låt koka ihop lite.
- Tillsätt krossade tomater, röda linser och ca hälften av buljongen. Låt puttra på medelvärme. Späd med mer buljong under tiden såsen kokar ihop.
- Rosta under tiden baljväxtfärsen i ugnen på 200 g med lite olja på i ca 10 min. När färsen fått färg blandar man i den i såsen. Färsen suger åt sig en del vätska så späd med mer buljong till önskad tjocklek på såsen. Smaka av med salt och råsocker eller muscovadosocker för att balansera syran.
- Jag kokar alltid pastan innan jag tillagar såsen och kyler ner den för att sedan värma i ånga vid serveringen. Annars kokar man pastan när linserna känns klara och innan man tillsätter vegofärsen.
- Ju längre tid såsen får koka innan man har i färsen desto godare blir den så jag brukar låta den koka i minst en timme gärna mer.
Kommentar från författaren
Hej alla kreativa kockar och matlagare där ute! Det här är ett av grundrecepten i vår remixtävling.
Så här gör du för att vara med och tävla om en utbildning i hållbar matlagning från Martin & Serveras Gastromerit:
Skapa din egen remix: Din uppgift är att göra det här receptet på spaghetti och köttfärssås bättre för både hälsa och klimat. Du kan till exempel minska köttmängden, eller byta ut andra ingredienser mot klimatsmarta, hälsosamma – och goda – alternativ. Låt kreativiteten få fritt spelrum!
Dokumentera ditt kulinariska experiment: Ta bilder, skriv ner ditt recept och hur du gick tillväga för att göra din valda rätt mer klimatsmart, hälsosam och inte minst smakfull!
Skicka in ditt bidrag: Dela ditt nya recept som en remix genom att trycka på knappen “Skapa en Remix” här nedanför! För att delta i tävlingen behöver du ha en medlemsprofil på friskmat.se. När du har skickat in ditt remixade recept är du med i tävlingen.
- Receptets hållbarhetsscore
-
Dietanpassningar
Innehåller Gluten, Linser, Lupin och Selleri
Utan Gluten: glutenfri pasta
Utan Lupin: annan typ av växtbaserad färs
Receptkommentarer
Inga kommentarer