Pasta med vegofärssås

Det här är inte bara en av Sveriges mest populära rätter, det är också ett av grundrecepten i Frisk Mats remix-tävling. Den pågår mellan den 10 oktober och 6 november 2023. Läs mer om hur du deltar under "kommentarer från författaren"

Anna-Karin Ris
Kock, Almarevägens förskola
Tillagningstid: 45 min
Förberedelsetid: 30 tim
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Middag , 
  • Lunch , 
  • Huvudrätt , 
  • Vegetarisk , 
  • Vegansk
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Linser , 
  • Lupin , 
  • Selleri

Det här receptet är en remix av:

Spagetti och köttfärssås

Ingredienser

portioner
  • 4 kg baljväxtfärs, färsodlarnas vegofärs
  • 500 g rapsolja
  • 1 kg gul lök, skalad och hackad fryst
  • 150 g vitlöksklyftor, skalade och finrivna eller hackade
  • 1 kg rotselleri, skalad och finhackad eller grovriven.
  • 1 msk spiskummin mald
  • 1 msk paprikakrydda
  • salt, Jag saltar så lite som möjligt så under tiden såsen kokar smakar jag av med mer.
  • 3 msk oregano torkad
  • svartpeppar
  • 700 g tomatpuré
  • 8 dl rött matlagningsvin
  • 4.5 kg krossade tomater
  • 2 dl balsamicovinäger
  • 500 g röda linser
  • 5 l grönsaksbuljong, Jag använder egenkokt på skalrester ca 5l färdig. Annars motsvarande mängd grönsaksfond.
  • 4 msk brynt lökfond, Tillsätt bryntlök fond och smaka av ta ev mer. Detta ger en djupare smak och umami.
  • 6 kg pasta
  • g råsocker eller muscovadosocker

Gör så här

    1. Börja med att skala och finhacka rotsellerin. Jag kör den i hälldemaskinen men det går bra att grovriva också. Stek lök och vitlök i oljan tillsammans med sellerin. Tillsätt kryddor och tomatpurén och låt den steka med i en liten stund.
    2. Tillsätt rött matvin och balsamico och låt koka ihop lite.
    3. Tillsätt krossade tomater, röda linser och ca hälften av buljongen. Låt puttra på medelvärme. Späd med mer buljong under tiden såsen kokar ihop.
    4. Rosta under tiden baljväxtfärsen i ugnen på 200 g med lite olja på i ca 10 min. När färsen fått färg blandar man i den i såsen. Färsen suger åt sig en del vätska så späd med mer buljong till önskad tjocklek på såsen. Smaka av med salt och råsocker eller muscovadosocker för att balansera syran.
    5. Jag kokar alltid pastan innan jag tillagar såsen och kyler ner den för att sedan värma i ånga vid serveringen. Annars kokar man pastan när linserna känns klara och innan man tillsätter vegofärsen.
    6. Ju längre tid såsen får koka innan man har i färsen desto godare blir den så jag brukar låta den koka i minst en timme gärna mer.

Kommentar från författaren

Hej alla kreativa kockar och matlagare där ute! Det här är ett av grundrecepten i vår remixtävling.

Så här gör du för att vara med och tävla om en utbildning i hållbar matlagning från Martin & Serveras Gastromerit:

  1. Skapa din egen remix: Din uppgift är att göra det här receptet på spaghetti och köttfärssås bättre för både hälsa och klimat. Du kan till exempel minska köttmängden, eller byta ut andra ingredienser mot klimatsmarta, hälsosamma – och goda – alternativ. Låt kreativiteten få fritt spelrum!

  2. Dokumentera ditt kulinariska experiment: Ta bilder, skriv ner ditt recept och hur du gick tillväga för att göra din valda rätt mer klimatsmart, hälsosam och inte minst smakfull!

  3. Skicka in ditt bidrag: Dela ditt nya recept som en remix genom att trycka på knappen “Skapa en Remix” här nedanför! För att delta i tävlingen behöver du ha en medlemsprofil på friskmat.se. När du har skickat in ditt remixade recept är du med i tävlingen.

Receptets hållbarhetsscore

Dietanpassningar

Innehåller Gluten, Linser, Lupin och Selleri

Utan Gluten: glutenfri pasta

Utan Lupin: annan typ av växtbaserad färs


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Servering och upplägg

Mitt recept är från mitt jobb som kock på förskola och vi serverar från en buffe. Först i linen finns såklart en salladsbuffe där jag alltid ser till att färger och texturer varierar och såklart även sorter . Allt för att utmana och träna barnen att våga prova nytt och även sånt de redan är bekanta med. Jag lägger upp en tallrik som visningstallrik för att barnen direkt ska kunna se maten. Det är den som är på bilden från den här veckans meny. Inga tre strån i kors utan precis så som en barntallrik kan se ut.

Receptkommentarer

Inga kommentarer