Spaghetti och gråärtsragu med högrev

Här kommer en variant på köttfärssås, där jag valt att minska köttmängden, men valt att göra en buljong på märgben som ger en fyllig smak. Men också tar han om övriga styckningsdetaljer utöver de mest traditionella. Det går ju även att välja oxsvans om man nu har svårt att få tag på märgben.

Martin Österbrand
Kökschef, Saluhall Lokalen Alingsås och mitt företag Kitchen of Martin
Tillagningstid: 45 min
Förberedelsetid: 9 tim
  • Äldreboende , 
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Ärtor

Det här receptet är en remix av:

Spagetti och köttfärssås

Ingredienser

portioner
  • 200 g gråärtor, Ska blötläggas över natten och kokas
  • 100 g gul lök, skalad och hackad
  • 200 g morot, fint tärnad
  • 200 g rotselleri
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 200 g tomatpuré
  • 500 g märgben
  • 450 g högrev
  • 2 dl matlagningsvin rött
  • 400 g passerade tomater
  • 150 g morot
  • 60 g gul lök
  • 3 st lagerblad
  • 2 g rosmarin
  • 2 g timjan, torkad
  • 2 g oregano, torkad
  • 1 kg spaghetti

Gör så här

    1. Skala alla grönsaker såsom lök, morot, rotselleri. Men spara skalen och använd dem när ni kokar högreven och märgbenen.
    2. Blötlägg gråärtorna över natten. Häll av vattnet och koka dem mjuka i nytt lättsaltat vatten.
    3. Sila av bönorna men spara buljongen. Mixa bönorna till en färsliknande konsistens
    4. Reducera ner buljongen med lite rött vin och lagerblad. tillsätt sedan denna buljong på slutet av tillagningen utav denna rätt.
    5. Bryn på märgben eller rosta av den i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
    6. Koka märgbenet tillsammans med högreven och skalresterna tills det blivit mört i ca 4 tim eller i en kantin över natten i ugnen på ca 85grader. Detta moment rekommenderas att göra minst en dag innan. Tärna högreven i mindre bitar eller grovhacka det så att det blir så likt färs som möjligt.
    7. Mal eller mixa de torkade örterna fint och smaksätt sedan gråärtsfärsen med kryddblandningen.
    8. Tärna grönsakerna fint och låt dem svettas i en stekpanna med fettet från märgbenet, lägg dem åt sidan och bryn på gråärtsfärsen, salta och peppra. Lägg även färsen åt sidan för en stund, eller stek den separat samtidigt som grönsakerna för att spara tid.
    9. Rosta av tomatpurén och tillsätt oxbuljongen samt avkoket från gråärtorna.
    10. Tillsätt nu grönsakerna och högreven. Koka ihop till en ragu i ca 10-15 min.
    11. Slutligen smaka av så att det är bra med smak på ragun.
    12. Koka spaghettin och servera ragun.

Kommentar från författaren

Hej alla kreativa kockar och matlagare där ute! Det här är ett av grundrecepten i vår remixtävling.

Så här gör du för att vara med och tävla om en utbildning i hållbar matlagning från Martin & Serveras Gastromerit:

  1. Skapa din egen remix: Din uppgift är att göra det här receptet på spaghetti och köttfärssås bättre för både hälsa och klimat. Du kan till exempel minska köttmängden, eller byta ut andra ingredienser mot klimatsmarta, hälsosamma – och goda – alternativ. Låt kreativiteten få fritt spelrum!

  2. Dokumentera ditt kulinariska experiment: Ta bilder, skriv ner ditt recept och hur du gick tillväga för att göra din valda rätt mer klimatsmart, hälsosam och inte minst smakfull!

  3. Skicka in ditt bidrag: Dela ditt nya recept som en remix genom att trycka på knappen “Skapa en Remix” här nedanför! För att delta i tävlingen behöver du ha en medlemsprofil på friskmat.se. När du har skickat in ditt remixade recept är du med i tävlingen.

Dietanpassningar

Innehåller Gluten och Ärtor

Utan Gluten: Glutenfri pasta


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer