Bolognese på svenskodlad vegofärs
Här kommer ett härligt recept på en klassisk bolognese gjord på svenskodlad vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps).
Visste du att genom att byta ut nötfärs mot svenskodlad vegofärs så minskar rättens klimatavtryck med 22 kg CO2e (per 10 port.)!
- Allergener:
- Bönor ,
- Lupin ,
- Selleri ,
- Ärtor
Ingredienser
- 1 g svenskodlad Vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps)
- 2 dl rapsolja
- 300 g gul lök, fint hackad
- 200 kg morot, fint hackad
- 100 g stjälkselleri, fint hackad
- 40 g vitlök, pressad
- 160 g tomatpuré
- 2 msk oregano, torkad
- 2 msk timjan, torkad
- 1.6 kg krossade tomater
- 1.5 l vatten
- 1.2 l grönsaksfond
- g salt och peppar efter smak
Gör så här
- Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
- Bryn gullök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna. Alt stek lök, morot och selleri i ugnen.
- Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt denna få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
- Lägg rostad färs, krossade tomater, vatten och grönsaksfond i en kastrull. Låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Svenskodlad vegofärs absorberar vätska så du kan behöva reglera det under koktidens gång. Enklast gör du det genom att tillsätta mer buljong eller vatten.
Kommentar från författaren
Servera med valfri pasta och toppa gärna med lite parmesan!
Tips att smaksätta med riven muskot (1-3 krm för 10 portioner beroende på hur mycket muskotsmak du vill ha) för en något mustigare smak.
- Receptets hållbarhetsscore
-
- Näringsberäkning
- Energi: 31 378.82 kJ
- Kolhydrater: 1 332.14 g
- Protein: 141.17 g
- Fett: 66.65 g
- Visa fullständig lista
Dietanpassningar
Innehåller Bönor, Lupin, Selleri och Ärtor
Utan Selleri: Går att ta bort!
Receptkommentarer
Inga kommentarer