50/50 Bolognese

Här kommer ett härligt recept på en klassisk bolognese gjord med hälften svenskodlad vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps) och hälften nötfärs.

Visste du att genom att byta ut hälften av nötfärsen mot svenskodlad vegofärs så minskar rättens klimatavtryck med 11 kg CO2e (per 10 port.)?

Lovisa Slade
Brand Ambassador, Svenska Färsodlarna
Tillagningstid: 1 tim
  • Allergener: 
  • Bönor , 
  • Lupin , 
  • Selleri , 
  • Ärtor

Det här receptet är en remix av:

Bolognese på svenskodlad vegofärs

Ingredienser

portioner
  • 500 g svenskodlad Vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps)
  • 500 g nötfärs högst 10% fett
  • 2 dl rapsolja
  • 300 g gul lök, fint hackad
  • 200 g morot, fint hackad
  • 100 g stjälkselleri, fint hackad
  • 40 g vitlök, pressad
  • 160 g tomatpuré
  • 2 msk oregano, torkad
  • 2 msk timjan, torkad
  • 1.6 kg krossade tomater
  • 1.5 l vatten
  • 1.2 l grönsaksfond
  • salt och peppar efter smak

Gör så här

    1. Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
    2. Bryn gul lök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna, tillsätt sedan nötfärs och bryn denna tills den fått en fin färg. Alt stek lök, morot, selleri och nötfärs i ugnen.
    3. Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt denna få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
    4. Tillsätt sedan den rostade vegofärsen, krossade tomater, vatten och grönsaksfond låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
    5. Smaka av med salt och svartpeppar.
    6. Svenskodlad vegofärs absorberar vätska så du kan behöva reglera det under koktidens gång. Enklast gör du det genom att tillsätta mer buljong eller vatten.

Kommentar från författaren

Servera med valfri pasta och toppa gärna med lite parmesan!

Näringsberäkning
  • Energi: 31 648.32 kJ
  • Kolhydrater: 1 332.14 g
  • Protein: 152.28 g
  • Fett: 68.76 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Bönor, Lupin, Selleri och Ärtor

Utan Selleri: Går att ta bort!


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    31 648.32 kJ
    kcal
    7 497.66 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    1 332.14 g
    Protein
    152.28 g
    Fett
    68.76 g
    Mättat fett
    12.42 g
    Enkelomättat fett
    11.99 g
    Fleromättat fett
    33.28 g
    Fibrer
    487.52 g
    Salt
    16.9 g
    Sockerarter
    1 259.75 g
    Järn
    40.74 mg
    Folat
    4 505.54 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.6 µg
    C-vitamin
    1 025.96 mg
    D-vitamin
    0.02 µg
  • Omega 3
    EPA
    0.01 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer