50/50 Bolognese
Här kommer ett härligt recept på en klassisk bolognese gjord med hälften svenskodlad vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps) och hälften nötfärs.
Visste du att genom att byta ut hälften av nötfärsen mot svenskodlad vegofärs så minskar rättens klimatavtryck med 11 kg CO2e (per 10 port.)?
- Allergener:
- Bönor ,
- Lupin ,
- Selleri ,
- Ärtor
Det här receptet är en remix av:
Ingredienser
- 500 g svenskodlad Vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps)
- 500 g nötfärs högst 10% fett
- 2 dl rapsolja
- 300 g gul lök, fint hackad
- 200 g morot, fint hackad
- 100 g stjälkselleri, fint hackad
- 40 g vitlök, pressad
- 160 g tomatpuré
- 2 msk oregano, torkad
- 2 msk timjan, torkad
- 1.6 kg krossade tomater
- 1.5 l vatten
- 1.2 l grönsaksfond
- salt och peppar efter smak
Gör så här
- Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
- Bryn gul lök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna, tillsätt sedan nötfärs och bryn denna tills den fått en fin färg. Alt stek lök, morot, selleri och nötfärs i ugnen.
- Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt denna få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
- Tillsätt sedan den rostade vegofärsen, krossade tomater, vatten och grönsaksfond låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Svenskodlad vegofärs absorberar vätska så du kan behöva reglera det under koktidens gång. Enklast gör du det genom att tillsätta mer buljong eller vatten.
Kommentar från författaren
Servera med valfri pasta och toppa gärna med lite parmesan!
- Näringsberäkning
- Energi: 31 648.32 kJ
- Kolhydrater: 1 332.14 g
- Protein: 152.28 g
- Fett: 68.76 g
- Visa fullständig lista
Dietanpassningar
Innehåller Bönor, Lupin, Selleri och Ärtor
Utan Selleri: Går att ta bort!
Receptkommentarer
Inga kommentarer