50/50 Lasagne

Här är receptet på en krämig och härlig klassisk lasagne gjord på vår svenskodlade färs och nötfärs!

Lovisa Slade
Brand Ambassador, Svenska Färsodlarna
Tillagningstid: 1 tim 30 min
  • Allergener: 
  • Bönor , 
  • Laktos , 
  • Lupin , 
  • Mjölkprotein , 
  • Selleri , 
  • Spannmål , 
  • Ägg , 
  • Ärtor

Det här receptet är en remix av:

Lasagne på svenskodlad vegofärs

Ingredienser

portioner

Svenskodlad bolognese

  • 500 g svenskodlad färs
  • 500 kg nötfärs högst 10% fett
  • 2 dl rapsolja
  • 300 g gul lök, fint hackad
  • 200 kg morot, fint hackad
  • 100 g stjälkselleri, fint hackad
  • 160 g tomatpuré
  • 40 g vitlök, pressad
  • 2 msk oregano, torkad
  • 2 msk timjan, torkad
  • 1.6 kg krossade tomater
  • 1.5 l vatten
  • 11/4 dl grönsaksfond
  • g salt och peppar efter smak

Bechamel med ost

  • 50 g smör
  • 7 l vetemjöl
  • 1.4 l mellanmjölk
  • 12/3 krm muskotnöt, mald
  • 330 g ost
  • g salt efter smak

Till montering

  • kg lasagneplattor

Gör så här

  • Förberedelser

    1. Sätt ugnen på 200℃, varmluft.
  • Svenskodlad bolognese

    1. Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja. Rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
    2. Bryn gul lök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna. Tillsätt sedan nötfärs och bryn denna tills den fått en fin färg. Alt stek löken, morot, selleri och nötfärs i ugnen.
    3. Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt denna få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
    4. Häll i kastrullen rostad färs, krossade tomater, vatten och grönsaksfond, låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
    5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Bechamel med ost

    1. När det är klumpfritt vispas mjölken i lite i taget.
    2. När bolognesen puttrar passar vi på att göra bechamel!
    3. Smält smör I en kastrull och vispa ner mjöl.
    4. När all mjölk är i vispad tillsätts hälften av osten och rör om, låt såsen koka upp för rätt konsistens
    5. Krydda upp med muskotnöt och salt, ställ sedan såsen åt sidan.
  • Montering

    1. Varva sås, lasagneplattor och färssås i ett bleck och avsluta med ett lager sås som sedan toppas med resterande ost.
    2. Ställ in i ugnen i ca 30-45 minuter på 200℃.

Kommentar från författaren

Servera gärna med en härlig sallad på kål!

Näringsberäkning
  • Energi: 691 603.05 kJ
  • Kolhydrater: 1 786.77 g
  • Protein: 19 033.08 g
  • Fett: 8 775.87 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Bönor, Laktos, Lupin, Mjölkprotein, Selleri, Spannmål, Ägg och Ärtor

Utan Laktos: Växtbaserad mjölk

Utan Mjölkprotein: Växtbaserad mjölk

Utan Selleri: Kan ta bort

Utan Spannmål: Majsmjöl och glutenfria lasagneplattor

Utan Ägg: Äggfria lasagneplattor


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    691 603.05 kJ
    kcal
    73 876.63 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    1 786.77 g
    Protein
    19 033.08 g
    Fett
    8 775.87 g
    Mättat fett
    5 141.75 g
    Enkelomättat fett
    2 441.46 g
    Fleromättat fett
    333.01 g
    Fibrer
    505.74 g
    Salt
    572.66 g
    Sockerarter
    1 345.4 g
    Järn
    1 428.61 mg
    Folat
    13 034.92 µg
  • Vitaminer
    B12
    1 203.06 µg
    C-vitamin
    1 036.5 mg
    D-vitamin
    83.48 µg
  • Omega 3
    EPA
    5 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer