Här är receptet på en krämig och härlig klassisk lasagne gjord på vår svenskodlade färs och nötfärs!
- Allergener:
- Bönor ,
- Laktos ,
- Lupin ,
- Mjölkprotein ,
- Selleri ,
- Spannmål ,
- Ägg ,
- Ärtor
Det här receptet är en remix av:
Ingredienser
Svenskodlad bolognese
- 500 g svenskodlad färs
- 500 kg nötfärs högst 10% fett
- 2 dl rapsolja
- 300 g gul lök, fint hackad
- 200 kg morot, fint hackad
- 100 g stjälkselleri, fint hackad
- 160 g tomatpuré
- 40 g vitlök, pressad
- 2 msk oregano, torkad
- 2 msk timjan, torkad
- 1.6 kg krossade tomater
- 1.5 l vatten
- 11/4 dl grönsaksfond
- g salt och peppar efter smak
Bechamel med ost
- 50 g smör
- 7 l vetemjöl
- 1.4 l mellanmjölk
- 12/3 krm muskotnöt, mald
- 330 g ost
- g salt efter smak
Till montering
- kg lasagneplattor
Gör så här
Förberedelser
- Sätt ugnen på 200℃, varmluft.
Svenskodlad bolognese
- Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja. Rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
- Bryn gul lök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna. Tillsätt sedan nötfärs och bryn denna tills den fått en fin färg. Alt stek löken, morot, selleri och nötfärs i ugnen.
- Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt denna få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
- Häll i kastrullen rostad färs, krossade tomater, vatten och grönsaksfond, låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Bechamel med ost
- När det är klumpfritt vispas mjölken i lite i taget.
- När bolognesen puttrar passar vi på att göra bechamel!
- Smält smör I en kastrull och vispa ner mjöl.
- När all mjölk är i vispad tillsätts hälften av osten och rör om, låt såsen koka upp för rätt konsistens
- Krydda upp med muskotnöt och salt, ställ sedan såsen åt sidan.
Montering
- Varva sås, lasagneplattor och färssås i ett bleck och avsluta med ett lager sås som sedan toppas med resterande ost.
- Ställ in i ugnen i ca 30-45 minuter på 200℃.
Kommentar från författaren
Servera gärna med en härlig sallad på kål!
- Näringsberäkning
- Energi: 691 603.05 kJ
- Kolhydrater: 1 786.77 g
- Protein: 19 033.08 g
- Fett: 8 775.87 g
- Visa fullständig lista
Dietanpassningar
Innehåller Bönor, Laktos, Lupin, Mjölkprotein, Selleri, Spannmål, Ägg och Ärtor
Utan Laktos: Växtbaserad mjölk
Utan Mjölkprotein: Växtbaserad mjölk
Utan Selleri: Kan ta bort
Utan Spannmål: Majsmjöl och glutenfria lasagneplattor
Utan Ägg: Äggfria lasagneplattor
Receptkommentarer
Inga kommentarer