Vegansk Lasagne på svenskodlad vegofärs

Här är receptet på en krämig och härlig klassisk vegansk lasagne gjord på vår svenskodlade färs.

Lovisa Slade
Brand Ambassador, Svenska Färsodlarna
Tillagningstid: 1 tim 30 min
  • Allergener: 
  • Bönor , 
  • Lupin , 
  • Selleri , 
  • Spannmål , 
  • Ärtor

Det här receptet är en remix av:

Lasagne på svenskodlad vegofärs

Ingredienser

portioner

Svenskodlad bolognese

  • 1 g svenskodlad färs
  • 2 dl rapsolja
  • 300 g gul lök, fint hackad
  • 200 kg morot, fint hackad
  • 100 g stjälkselleri, fint hackad
  • 40 g vitlök, pressad
  • 160 g tomatpuré
  • 2 msk oregano, torkad
  • 2 msk timjan, torkad
  • 1.6 kg krossade tomater
  • 1.5 l vatten
  • 1.2 l grönsaksfond
  • g salt och peppar efter smak

Bechamel med ost

  • 50 g rapsolja
  • 70 g vetemjöl
  • 1.4 l havremjölk
  • 12/3 krm muskotnöt, mald
  • 330 g vegansk ost, valfritt
  • g salt efter smak

Till montering

  • kg lasagneplattor utan ägg

Gör så här

  • Förberedelser

    1. Sätt ugnen på 200℃, varmluft.
  • Svenskodlad bolognese

    1. Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
    2. Bryn gullök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna. Alt stek lök, morot och selleri i ugnen.
    3. Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt denna få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
    4. Häll i kastrullen rostad färs, krossade tomater, vatten och grönsaksfond, låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
    5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Bechamel med ost

    1. När bolognesen puttrar passar vi på att göra bechamel!
    2. Värm olja en kastrull och vispa ner mjöl.
    3. När det är klumpfritt vispas havremjölken i lite i taget.
    4. När all havremjölk är i vispad tillsätts hälften av veganska osten och rör om, låt såsen koka upp för rätt konsistens
    5. Krydda upp med muskotnöt och salt, ställ sedan såsen åt sidan.
  • Montering

    1. Varva sås, lasagneplattor och färssås i ett bleck och avsluta med ett lager sås som sedan toppas med resterande ost.
    2. Ställ in i ugnen i ca 30-45 minuter på 200℃.

Kommentar från författaren

Servera gärna med en härlig sallad på kål!

Näringsberäkning
  • Energi: 55 748.22 kJ
  • Kolhydrater: 1 714.19 g
  • Protein: 184.25 g
  • Fett: 526.01 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Bönor, Lupin, Selleri, Spannmål och Ärtor

Utan Selleri: Kan tas bort

Utan Spannmål: Majsmjöl och glutenfria lasagneplattor


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    55 748.22 kJ
    kcal
    13 256.3 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    1 714.19 g
    Protein
    184.25 g
    Fett
    526.01 g
    Mättat fett
    45.19 g
    Enkelomättat fett
    287.74 g
    Fleromättat fett
    160.17 g
    Fibrer
    505.86 g
    Salt
    16.86 g
    Sockerarter
    1 267.29 g
    Järn
    44.92 mg
    Folat
    4 640.4 µg
  • Vitaminer
    B12
    0 µg
    C-vitamin
    1 035.62 mg
    D-vitamin
    0 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer