Vegansk Lasagne på svenskodlad vegofärs
Här är receptet på en krämig och härlig klassisk vegansk lasagne gjord på vår svenskodlade färs.
- Allergener:
- Bönor ,
- Lupin ,
- Selleri ,
- Spannmål ,
- Ärtor
Det här receptet är en remix av:
Ingredienser
Svenskodlad bolognese
- 1 g svenskodlad färs
- 2 dl rapsolja
- 300 g gul lök, fint hackad
- 200 kg morot, fint hackad
- 100 g stjälkselleri, fint hackad
- 40 g vitlök, pressad
- 160 g tomatpuré
- 2 msk oregano, torkad
- 2 msk timjan, torkad
- 1.6 kg krossade tomater
- 1.5 l vatten
- 1.2 l grönsaksfond
- g salt och peppar efter smak
Bechamel med ost
- 50 g rapsolja
- 70 g vetemjöl
- 1.4 l havremjölk
- 12/3 krm muskotnöt, mald
- 330 g vegansk ost, valfritt
- g salt efter smak
Till montering
- kg lasagneplattor utan ägg
Gör så här
Förberedelser
- Sätt ugnen på 200℃, varmluft.
Svenskodlad bolognese
- Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
- Bryn gullök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna. Alt stek lök, morot och selleri i ugnen.
- Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt denna få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
- Häll i kastrullen rostad färs, krossade tomater, vatten och grönsaksfond, låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Bechamel med ost
- När bolognesen puttrar passar vi på att göra bechamel!
- Värm olja en kastrull och vispa ner mjöl.
- När det är klumpfritt vispas havremjölken i lite i taget.
- När all havremjölk är i vispad tillsätts hälften av veganska osten och rör om, låt såsen koka upp för rätt konsistens
- Krydda upp med muskotnöt och salt, ställ sedan såsen åt sidan.
Montering
- Varva sås, lasagneplattor och färssås i ett bleck och avsluta med ett lager sås som sedan toppas med resterande ost.
- Ställ in i ugnen i ca 30-45 minuter på 200℃.
Kommentar från författaren
Servera gärna med en härlig sallad på kål!
- Näringsberäkning
- Energi: 55 748.22 kJ
- Kolhydrater: 1 714.19 g
- Protein: 184.25 g
- Fett: 526.01 g
- Visa fullständig lista
Dietanpassningar
Innehåller Bönor, Lupin, Selleri, Spannmål och Ärtor
Utan Selleri: Kan tas bort
Utan Spannmål: Majsmjöl och glutenfria lasagneplattor
Receptkommentarer
Inga kommentarer