Aktuellt från föreningen

Sommaren är här – men vi laddar för en sista kraftsamling i Almedalen!

Aktuellt från föreningen

Sommaren är här – men vi laddar för en sista kraftsamling i Almedalen!

Efter en händelserik vår och försommar börjar vi nu närma oss ett välförtjänt sommaruppehåll. Men innan vi checkar ut helt vill vi passa på att dela några höjdpunkter från säsongen som gått.

Våren fylldes av energi

Vi har haft en fullmatad vår där både nya projekt, möten och milstolpar har gett oss förnyad kraft att driva förändring. Några särskilda ljusglimtar: 



Som följd av det första framgångsrika genomförandet i Stockholm i oktober förra året, så ställde vi ut framtidsprototypen Värvningskontoret 2035 på Universeum i Göteborg – och nådde hundratals barn, ungdomar och vuxna med vårt budskap om matens roll för hälsa och beredskap. Hela projektet finns nu också dokumenterat i filmformat, se den här ovanför.



Vi lanserade PUSH-rapporten – ett samlat avstamp för en folkhälsofrämjande omställning av matsystemet, med över 25 aktörers konkreta intentioner. Läs hela rapporten här



Vi arrangerade ett välbesökt mingel inför Kostdagarna som hyllade alla som kämpar för näringsrik och hållbar mat inom offentlig sektor.



Vi blev finalister till Arlas Guldstjärna och uppmärksammades under Arlas Guldkogala – en fin bekräftelse på det långsiktiga arbete vi gör för att lyfta den offentliga måltidens värde.



Vi drog igång vårt nya policylabb* för offentliga måltider – ett samarbete med MatLust Utvecklingsnod, Beteendelabbet, Livsmedelsakademin, Umeå Universitet och Livsmedelsverket –  där vi undersöker hur skolmåltiden kan bli en mer integrerad del av skolans uppdrag. Läs mer här.



Vi fick representera Sverige vid det pan-europeiska policylabbet i Bryssel, som en del av EU-projektet Plan'EAT , där vi lyfte våra insikter om den offentliga måltidens roll för folkhälsan.



Och sist men inte minst – vi släppte animerad film tillsammans med våra kollegor i plattformsprojektet PUSH . Under året som gått har vi kartlagt varför individen gör ohälsosamma matval idag, och resultaten och insikterna hittar du sammanfattade om du kikar på filmen här ovanför. 



Nu styr vi mot Almedalen

Innan vi rundar av för sommaren gör vi ett sista nedslag – i Visby. Nästa vecka deltar vi i Almedalsveckan där vi bland annat lyfter resultaten från PUSH och fortsätter driva samtal om hur maten kan stärka både människors och planetens hälsa.

Hör av dig om du är på plats – vi älskar spontana möten och viktiga samtal!

Anna kommer delta i tre panelsamtal:

Hälsoarenan den 24 juni kl 10:  Är ohälsosamma matvanor samhällets eller individens fel?

Hälsoarenan den 24 juni kl 11:  Vems ansvar är det att arbeta förebyggande med att förbättra folkhälsan? 

Frukost med Coop Östra och Dagens Industri, 25 juni kl 8:  Vad blir det för mat? Så gör vi det lättare att göra hälsosamma och gröna val.

Det sistnämnda samtalet kan också ses på Almedalen Play här.

Tack för allt engagemang!  

Till alla er som läser, delar, stöttar och hejar på oss – stort tack! Ni ger oss både riktning och energi. Vi ser fram emot en fortsatt gemensam resa till hösten, då vi har flera nya satsningar i pipelinen. Nu önskar vi er en riktigt vilsam och smakrik sommar!
Vi ses i augusti – med ny kraft och nya idéer.

Soliga hälsningar,

Anna, Lina och resten av gänget på Frisk Mat


*Vad är ett policylabb?

Ett policylabb är en metod för att utforska, utveckla och testa nya lösningar på komplexa samhällsutmaningar som kan lösas med hjälp av policyförändringar. Det bygger på samskapande mellan forskare, praktiker och beslutsfattare och syftar till att pröva och utvärdera policyidéer i verkliga miljöer innan de implementeras i större skala. I vårt fall handlar det om att undersöka hur skolmåltiden kan bli en mer integrerad del av utbildningen och bidra till ett hållbart och hälsosamt samhälle.

Dela: