Månadens inspiratör

Månadens inspiratör - December: Samniang Duangkasem – årets seniorkock 2022

Månadens inspiratör

Månadens inspiratör - December: Samniang Duangkasem – årets seniorkock 2022

I köket på Lilldals äldreboende på Tjörn hittar man en modig kock som vågar introducera en bred variation på måltider till sina matgäster. Att hon dessutom har en lyhördhet som få kan matcha lyfts fram av juryn hos White Guide Junior, som nyligen utsåg Samniang Duangkasem till årets äldrekock 2022. Vi tar oss en pratstund för att höra lite mer om arbetet bakom den hållbara maten som enligt vittnesmål smakar och doftar gränslöst.

Vi träffar Samniang Duangkasem för en pratstund i köket på Lilldals äldreboende. Vi vill veta mer om tankarna och arbetet bakom den hållbara maten, som enligt vittnesmålen smakar och doftar gränslöst gott. 

Hej Samniang! Stort grattis till utmärkelsen årets seniorkock 2022! Hur känns det? Är de som bor på äldreboendet stolta över att ha en stjärna i köket? 

– Ja, de är väldigt glada för min och allas vår skull. För egen del känner jag mig mest överraskad över att det blev just jag som fick utmärkelsen. Men även glad såklart. 

Berätta lite om din bakgrund och var ditt brinnande engagemang för matlagning kommer ifrån.

– För det första så älskar jag mat! Jag har läst massor genom åren om olika maträtter och mattraditioner. Det kommer alltid nya produkter som man vill testa och använda för att sätta sin egen prägel och smak från grunden. Min mat är svensk husmanskost i ny tappning, med nya smaker och jag försöker verkligen att tänka nytt och hållbart. Till exempel bakar jag olika sorters bröd på överbliven mat, för jag tycker verkligen inte om att slänga mat.



Vad är det som gör att ditt engagemang sticker ut tror du? 

– Att jag lyssnar på de som ska äta, de som bor här. Och att jag frågar vad de tycker om maten och vad de har för önskemål.

Hur och på vilket sätt inkluderar ni de som bor på Lilldal i matlagningen? 

– Vi har en löpande dialog om vad de tycker om maten och vad de gillar. När vi äter tillsammans pratar vi om deras favoritrecept, hur de brukade laga sina olika maträtter. Ibland tar vi med oss de här tipsen och idéerna in i köket, för att de ska få en igenkänningsfaktor på maten. Vi har även matråd med de boende var åttonde vecka.

Måltidsmiljön, aptitväckande dofter och samvaro är viktiga komponenter för att äldre ska få i sig den näring som de behöver. Hur arbetar ni med det på Lilldal? 

– Vår måltidsmiljö är levande och vi jobbar med det hela tiden, vi har alltid personal som sitter med och håller samtalen levande under hela måltiden. Eftersom vi har tillagningskök på Lilldal, så sprider det också doft och glädje ut i restaurangen.


När vi äter tillsammans pratar vi om deras favoritrecept, hur de brukade laga sina olika maträtter. Ibland tar vi med oss de här tipsen och idéerna in i köket, för att de ska få en igenkänningsfaktor på maten.


Är omsorgspersonalen involverad i måltidsarbetet? 

– Ja, det är de i allra högsta grad. De sitter med vid måltiderna och ser till så att samtalen flyter på, så att det blir en stund att längta till med god mat och social gemenskap.

Har ni några långsiktiga mål vad gäller hälsa och hållbarhet i ert dagliga arbete?

– Vi jobbar hela tiden med hållbarhet och hälsa, med små täta måltider jämnt fördelade under hela dagen. Äldre äter ju generellt sett mindre och behöver fler måltider fördelade över dagen. Vi är dessutom KRAV-certifierade och arbetar mycket med säsongens råvaror.

Varifrån hämtar du inspiration till den mat du serverar?

– Från de som bor på Lilldal, min chef och mina kollegor. Vi är ett team som delar med oss av olika tips och idéer.

Till sist – om du fick dela med dig av tre tips på smaker/rätter som de äldre hos er älskar lite extra mycket. Vad skulle det vara?
  1. Fisk i alla former
  2. Köttbullar
  3. Äggost – en bohuslänsk maträtt som serveras med björnbärssylt


Om Samniang Duangkasem

Namn: Samniang Duangkasem          
Titel: Kock  
Arbetar för: Kostenheten på Tjörns kommun        
Instagram: Lilldals äldreboende eller tubbes äldreboende
Utbildning: Kock
Äter helst: Glass             
Favoritråvara: Ägg
Inspireras av: Allt som har med mat att göra

Dela: