Månadens inspiratör

Månadens inspiratör Juli – konsistenskonstnären Anna Philipsson!

Månadens inspiratör

Månadens inspiratör Juli – konsistenskonstnären Anna Philipsson!

Allas rätt till god, näringsrik och tilltalande mat – det är centralt i allt det arbete som Anna Philipson gör. Med bakgrund som dietkock i Växjö reser hon nu runt i landet och utbildar i något som borde vara en självklarhet, att oavsett om du har tugg- och sväljsvårigheter så ska du serveras tilltalande måltider fyllda med smak.

Hej Anna! Vad kul att få intervjua dig igen! Det känns helt rätt att utse till dig till månadens inspiratör nu i juli månad, när sommarens alla underbara möjligheter till samvaro kring måltiderna är högaktuella. Sedan vi pratade senast har du bytt jobb, kan du berätta lite om vad du gör nu?

Tack själva. Vilken ära att få vara månadens inspiratör. Det är just det jag vill, inspirera andra att göra den konsistensanpassade kosten mer aptitlig. Man ska kunna se och smaka vad det är man äter. Mitt nya jobb är på Brandeyesales som konsistensspecialist och utbildare. Man kan boka mig till sin personal för en muntlig eller praktisk utbildning. Det är inte bara kökspersonal som är med alltid. Ibland får vi med både dietister, sjuksköterskor och undersköterskor. Allt går hand i hand då vi alla jobbar för samma sak. Sjuksköterskan ordinerar, köket lagar och undersköterskan serverar. Det är så viktigt att alla förstår varför man ordinerar och serverar kosten.

Hur är det att komma ut och utbilda i din nya roll? Tas din kunskap väl emot?

Det är fantastiskt roligt. Jag har blivit så väl mottagen av alla. När jag har förklarat och visat att det inte är så svårt som man tror så har flera av dom sagt att dom längtar tills dom får sätta igång. Då känner man att man gjort rätt.Jag tänkte att vi skulle fokusera lite på konkreta tips på vad man bör tänka på när man arbetar med puréer och timbaler. Först och främst, varför är det så viktigt för dig att att göra egna timbaler och inte köpa färdiga?

Därför att jag vill att alla ska få äta så lika som möjligt. Man ska kunna se vad man har på tallriken. Det ska inte vara en överraskning vad man får i munnen. Det jag erbjuder är puréer med hög kvalitet. Formar som liknar det man äter (t.ex fisk ser ut som en filé) det underlättar arbetet och man kan använda formarna till mer än bara timbaler. Dem passar utmärkt även till grov paté och gelékost också. Sedan får dem grundrecept av mig för att sedan kunna tillsätta sin egen touch på maten. T.ex har ju köken egna recept på normalkosten, då kan de bara bygga vidare på det. På så sätt får de äta lika som normalkosten, men med en konsistens som passar dem. 

Vilka verktyg behöver man för att kunna tillverka egna timbaler?

Jag rekommenderar en bra mixerstav, en kaffemixer till kryddorna (den pulveriserar de grövsta kryddorna t.ex rosmarin). Formar, (finns att köpa av oss) kantin, bleck och slickepott.Man ska kunna se vad man har på tallriken. Det ska inte vara en överraskning vad man får i munnen.


Och om man inte vill göra egna puréer så kan man vända sig till dig och dina kollegor, eller hur? Hur ser erat sortiment ut?

Vi har ett stort sortiment av både protein, grönsaker och frukt/bär puréer. Gå in på vår hemsida Brandeyesales så kan ni se hela sortimentet. Vi har fler smaker på väg in. Det är jag som jobbar med utbildningar och rådgivning mm. Men mina kollegor Christian, Henrik M och Henrik H kan också hjälpa till med frågor om t.ex försäljning och anbud.

Hur tillagar man bäst en timbal?

En bra råvara och formar tycker jag.

Om du fick välja tre nycklar till att lyckas med sina egna timbaler, vad skulle det vara?
  1. Råvaran
  2. Formar
  3. Kryddningen

Om Anna Philipsson

Namn: Anna Philipsson 
Titel: Kostansvarig
Arbetar på/för: BRANDEYESALES 
Utbildning: Kock
Äter helst: Fisk och skaldjur 
Favoritråvara: Puréer (såklart!)
Inspireras av: Allt

Vad är en timbal egentligen? Lättast och beskriva en timbal är att den har konsistensen av en omelett. Den ska vara helt slät.

Läs mer om bakgrunden till Annas arbete här .

Dela: