Månadens inspiratör

Sommarens alla sockerfällor – så hanterar du dom

Månadens inspiratör

Sommarens alla sockerfällor – så hanterar du dom

Sommaren står för för dörren. Anledningarna att njuta av något gott och svalt är många när skolavslutningar och midsommar avlöses av varma dagar och fikastunder i skuggan. Hur kan vi då på ett smaskigt sätt undvika att hamna i en sockerfälla fylld av glass och andra sötsaker? Här kommer en lista med sockersmarta tips från juni månads fantastiska förebild – Susanna Almström.

Hej Susanna, du är verkligen en fena när det gäller att komma på otroligt mumsiga och näringsrika alternativ till sötsaker. De tipsen som följer här fungerar ju oavsett om man jobbar med barn, gamla eller sjuka – eller hur?

Yes, alla tips passar till så väl förskolebarn som till våra äldsta. T.o.m våra supergoda sockersmarta chokladbollar eller glass kan man äta till frukost:)

Vill man veta lite mer om dig och ditt fina arbete kan man läsa en intervju med dig via länken som ligger i faktarutan här nedanför. Men om man bara ska sammanfatta lite kort, varför är det så viktigt att tänka sockersmart?

Att tänka sockersmart är en viktig investering i sin egen hälsa, både nu men också för framtiden. Idag vet vi att majoriteten får i sig på tok för mycket tillsatt socker varje dag vilket är det största hälsohotet enligt WHO. Om vi kunde få ner konsumtionen till WHO:s önskade och rekommenderade uppsatta mål så skulle det göra mycket för både individen men också för vår totala folkhälsa. Våra kroppar behöver inte ha något tillsatt socker överhuvudtaget. Tänk också på att fruktjuice räknas som tillsatt socker enligt WHO. Bli din egen sockerpolis, lär dig läsa innehållsförteckningen och låt inte livsmedelsindustrin lura dig. Väldigt mycket livsmedel man inte tänker på innehåller tillsatt socker helt i onödan, både kryddor, bröd, torkad frukt, blodpudding, ja t.o.m vissa honungssorter - hur galet är inte det. Ta dig tid att leta efter de bra alternativen. När du väl hittar dom så sitter de där. Tänk också att vardag är vardag och fest är fest. Njut när du är på fest men tänk sockersmart i vardagen. Lär dig också vad WHO anser är max intag/dag, det är ett av de bästa verktygen du kan få för att slippa onödiga symptom och framtida sjukdomar. Och DRICK VATTEN och skippa söta drycker, framförallt energidryckerna som är ett helt onödigt och riktigt dåligt påfund enligt mig.Sommaren är underbar och självklart ska man njuta, men det kan ju vara en bra idé att inte bara göra det med “vanliga” glassar och sötsaker. Därför bad vi dig göra den här listan med några tips på bra, minst lika goda, alternativ som våra kroppar mår bra av. Har du några övergripande tips på hur man kan tänka när man vill servera något festligt men sockersmart?

Sockersmart är även att tänka till vad gäller mängd, storlek och tillfälle. Även vid fest kan man tänka mindre bitar, ha små glassar, mindre godisbitar, mindre söta drycker och betydligt mindre socker i bakverken. Låt färgrika frukt och bär få ta större plats, kanske i form av fina spett eller vackra kreativa fruktfat, eller varför inte en vacker melontårta. Människor älskar färgglada fikabord.

Sätt gärna upp en lapp. "Här tänker vi sockersmart för att vi bryr ossom dig" det kan skapa fina samtal där en massa tips mellan gästernabörjar delas. Fler än vi tror vill ha inspiration kring sockersmartaalternativ, det är bara brist på recept och fantasi som oftast sätter stopp.

Men glöm heller inte att njuta när det väl är fest.


Att tänka sockersmart är en viktig investering i sin egen hälsa, både nu men också för framtiden.


Då kör vi, här kommer Susannas tips!

Istället för glassen, testa det här: Antingen en krämig smoothie alt att man utesluter vätskan och gör glass utav vårt favoritrecept. Dessutom härligt sommargul i färgen.

Recept: Lika delar mango och ananas (funkar både med fryst och färsk). Smaksätt med lite lime eller citron och tillsätt en skvätt vatten och en skvätt kokosgrädde så att konsistensen blir precis så som du vill ha den. Mixa ordentligt och toppa med lite kokosflingor. Vill man göra glass så struntar man helt i vätska, mixar och ställer in i frysen i fina glas. Toppa glassen med kokosflingor eller kokosflarn. Går även att frysa in gräddig smoothie eller bara mixade bär/frukt i glassformar. Mycket uppskattad är hårt mixad ananas i glassformar, mums. Även frysa in vindruvor är en sockersmart gammal klassiker.

Istället för kanelbullar och ballerinakex i utflyktskorgen, prova: Helt klart våra sockersmarta chokladbollar. Gör dubbel sats och frys in så har du till många utflykter under sommaren. Tänk också på att storleken har betydelse och är sockersmart i sig. Gillar man lakrits och/eller salmiak så är dadlar doppade i salmiakpulver en riktig hit, mycket godare än vad man kan tro och perfekta att ha med i picknick-väskan. Ytterligare tips är Smilings mangobollar eller kokosflarn med havssalt, har blivit en storfavorit hos mina gäster.

Till midsommarfirandet och avslutningskalaset, missa inte den här tårtan: Istället för 3 dl socker som en klassisk kladdkaka innehåller så använd ca 1 dl. Använd lite mer kakao för att förstärka chokladsmaken. Sen toppar man kladdkakan med vispad grädde och söta bär/frukt, Svenska jordgubbar passar extra bra till midsommar och övriga sommarfester. Frossa i dom. Kladdkakan kommer att bli minst lika omtyckt som den klassiska, bara att den är betydligt mindre sötad. Nästan alltid kan man ta bort minst hälften av allt socker i bakrecept utan att någon märker utav det. Sockersmart det också.

Istället för saft, det här är minst lika läskande: Kombucha är en fantastiskt god och hälsosam dryck som också innehåller goda bakterier för magen. Drycken har lite tillsatt
socker i sig vid start för att det behövs för själva jäsningsprocessen, men har försvunnit när drycken är klar att dricka. Finns en massa goda sorter. Välj gärna svenska. Humm blåbär är min favorit. Man kan också göra gott läskande smaksatt vatten. Röda bär ger en härlig färg om man låter vattnet stå över natten. En god blandning är hallon, citron och några basilikablad. Vill man ha lite kolsyrat så häll i exempelvis naturell Loka.


Vem är Susanna?

Namn: Susanna Almström
Titel: Hälsopedagog med inriktning på barn och ungdomar
Arbetar för: Riksförbundet Hälsofrämjandet
Utbildning: Förskolelärare och hälsopedagog
Äter helst: Smoothies och gröna drinkar, älskar sallader och grönt
Favoritråvara: Ägg och avocado

Läs mer om Susanna här

Dela: