Tips och guider

Skapa en inbjudande salladsbuffé tillsammans med årets skolkock

Tips och guider

Skapa en inbjudande salladsbuffé tillsammans med årets skolkock

I köket på Lillhagaskolan hittar vi årets skolkock 2022 Louice Karlsson som serverar 500 elever på högstadiet. Louice gjorde många år på restaurang innan hon landade i skolköket och hon älskar att det är där hon är nu. Matglädje är hennes huvudfokus, och för personalen på Lillhaga så betyder det att måltiden ska vara en upplevelse. De gläds över hur de har matgäster som är både spända och nyfikna, de uppmuntrar och utmanar varandra att våga smaka och prova. Louice påminner oss om att en måltid är inte bara maten på tallriken – atmosfären, rummet, dofter och andra intryck är minst lika viktiga och här har de verkligen lyckats. Det syns att matgästerna trivs och de är minst sagt matglada!

Louice är också en riktig mästare på att skapa inbjudande salladsbufféer och bjuder här längre ner på sina bästa tips för att komponera ett lockande salladsbord.Louices tips för att skapa en inbjudande salladsbuffé
  1. Våga lagom – blanda gärna bekanta rena smaker med nya spännande så ökar chansen att barnen vågar prova. Morot till exempel känner alla till och är något de flesta barn är trygga med. Prova att rosta lite morot med riven ingefära, olja och salt, det blir en ny spännande smakupplevelse som dessutom gör gott då ingefära är supernyttigt (och smakar godis)! Eller varför inte prova att blanda ner lite surkål i pizzasalladen? Snacka om berikad!
  2. Tänk på regnbågen – bygg ett färgglatt salladsbord och våga ha med färska örter, barn liksom vuxna älskar och lockas av fina färger. Dessutom är det bra för hälsan att blanda grönsaker av olika färg, då olika färger berättar om att grönsakerna innehåller olika bioaktiva ämnen. Ett exempel är att olika färg signalerar olika innehåll av antioxidanter – som i sin tur skyddar våra celler mot skador från fria radikaler.  
  3. Var tydlig – serverar du som buffé så använd skyltar, vi vill veta vad det är vi ska äta även när vi är små. Lyft gärna små budskap tillsammans med vad det är som serveras, här har du en fantastisk möjlighet att berätta om alla positiva sidor av det som serveras.
  4. Bjud på samma råvara i olika former – inlagd rödbeta, rostad rödbeta, riven rödbetsspagetti, rödbetshummus. Kanske känner du igen inlagd rödbeta och är trygg med den smaken, då kanske du också vågar prova rostad eller till och med hummusen!
  5. Bjud på flera olika smakisar – små, små smakbitar som lockar till att prova, kanske bara lite grann till att börja med. Det här är verkligen ett vinnande koncept när man arbetar med barn, en smula av något behöver inte kännas läskigt men räcker för att man ska förstå att det där nya faktiskt är gott. Det här är dessutom en metod som används när man arbetar med barn med ätsvårigheter.

En längre intervju med Louice hittar du här .Om Louice Karlsson

Namn: Louice Karlsson    
Titel: Köksmästare
Arbetar på: Lillhagaskolan, Nykvarns kommun
Utbildning: Alldeles för mycket och alldeles underbart spretigt
Äter helst: Min egen havregrynsgröt (förlåt – men den är helt fantastisk)
Favoritråvara: Havregryn (som dryck, att baka med, som protein – älskar!)
Inspireras av: Alla fantastiska hjältar där ute i det offentliga köket
Instagramkonto: @lillabamba

Dela: