Vår historia

Vår historia

#SJUKMAT | Ibland drabbar livet en orättvist hårt. Hos vissa personer väcks då viljan av att vända sin sorg till att göra gott för andra. Att hänge sig en kamp som leder till en större förändring. Vår ordförande Anna är en sådan person. I januari 2018, på årsdagen av hennes mans bortgång i leukemi, lanserade hon uppropet #sjukmat.

Gabriel hade utöver sin akuta leukemi också diabetes typ 1 sedan 11 års ålder. Han fick fantastisk medicinsk vård mot sin cancer, men på området där Anna kände att hon hade någon liten kunskap att komma med – kosten – förfasades hon. Maten Gabriel (diabetikern) serverades dröp av socker och tomma kolhydrater. Det var mat som snarare gjorde honom sjukare än gav den näring som kunde ha gett kraft till tillfrisknande.

Förhoppningen med uppropet var att Sveriges beslutsfattare skulle börja ta sitt ansvar för att maten som serveras på Sveriges sjukhus, förskolor, skolor och äldreboenden ska ge oss bra näring och bidra till att göra oss friska i stället för tvärtom.


När #sjukmat blev föreningen Frisk Mat

Bara efter två månader hade uppropet #sjukmat samlat över 10 000 personer som stöttade manifestet. Vi gick vidare med att möta regeringen och dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Tyvärr gick vi därifrån med känslan av att politikerna inte planerar att investera några större resurser i vår hjärtefråga. Strandhäll medgav öppet i den inspelade intervjun att även om det är en viktig fråga är den allt för långsiktig. En fråga politikerna cyniskt nog inte vinner några röster på. Där och då flyttade vi fokus från att enbart belysa problemet till att aktivt skapa en lösning.

Vi såg möjligheten i att använda den skattefinansierade måltiden som en utbildningsinsats. Serveras du god och näringsrik mat äter du inte bara bra i stunden utan får samtidigt kunskap att ta med dig hem. Genom att skapa praktiska verktyg till de som dagligen jobbar med måltiden inom skola, vård och omsorg såg vi möjligheten att utan ytterligare skatteresurser starta en unik folkbildningsinsats. Vi ville verka för mer näringsrika och aptitliga måltider samt ökad förståelse för deras enorma potential som kunskapsspridare. Vi blev den fristående, oberoende och ideella föreningen Frisk Mat.