Vi kan inte vänta

Vi kan inte vänta

Ohälsosamma matvanor beräknas vara inblandade i ett av fem dödsfall varje år och en tredjedel av våra klimatutsläpp är kopplade till maten vi äter. Nu har vi i ideella föreningen Frisk Mat, Orkla FoodSolutions och HK Scan gått samman för att visa på vikten av att jobba tillsammans för folkhälsan och planeten. Tillsammans släpper vi poplåten “Vi kan inte vänta” med budskapet att alla delar av livsmedelskedjan måste samarbeta för att skapa en förändring för framtidens hållbara mat.

– Tillsammans har vi makten och kan göra skillnad för folkhälsan. Det krävs rejäla krafttag från oss alla – företag, organisationer, myndigheter och politiker. Om vi kan öka kunskapen i samhället kring hälsosam mat kan vi också förebygga många folksjukdomar. Dessutom är den mat som är bra för vår mänskliga hälsa oftast också bra för planeten – så det bästa är att vi kan bemöta två av vår tids största utmaningar med ett samlat grepp, säger Anna Lindelöw Mannheimer, ordförande i Frisk Mat.

Den trallvänliga poplåten i musikvideon här nedanför är ett samarbete mellan Frisk Mat, Scan och Orkla FoodSolutions. Budskapet är tydligt; Tillsammans har vi makten och kan göra skillnad. Och vi behöver göra det gemensamt nu. 


Vi kan inte vänta

Musikvideo


— Vi vill också uppmärksamma politikerna på att vi fortfarande ser behovet av ett bredare grepp på problemen. Trots det akuta läget för folkhälsan och planeten finns det exempelvis inte ens tydliga konkreta verktyg och ramar, som nationella styrdokument, att arbeta inom för de skattefinansierade måltidsverksamheterna. Här behövs ett inspirations- och kunskapslyft, samt uppdaterad syn på maten som en integrerad del av verksamheterna där den serveras. Vi ser att det i varje offentligt kök finns möjliga folkhälsohjältar som genom maten de serverar kan vara förebilder och folkbildare för vad som är god, hållbar, hälsosam och näringsrik mat, säger Anna. 

Med låten hoppas vi att alla lyssnare, med fokus på de som jobbar inom livsmedelskedjan, blir motiverade och känner lust till att vara med i arbetet för vår gemensamma framtid.

Låten “Vi kan inte vänta” finns förutom här ovanför på de digitala musiktjänsterna Spotify, Apple Music, iTunes, YouTube Music, TikTok, Instagram och Facebook. Musikvideon finns på Youtube. 

Hjälp oss sprida det livsviktiga budskapet med #vikaninteväntaHär hittar du låten

YouTube | Spotify | Apple Music

Låten finns också på TikTok, Instagram, Google Play, Amazon, Pandora, Deezer och Shazam.

Ett extra stort tack till:

Dela: