Aktuellt från föreningen

Remixa en tidlös klassiker – vinn en utbildning i hållbar matlagning!

Aktuellt från föreningen

Remixa en tidlös klassiker – vinn en utbildning i hållbar matlagning!

Hej alla kreativa kockar och matlagare där ute! Vill du vara med och förvandla ett par av våra populäraste vardagsrätter till hälsosamma och klimatsmarta mästerverk? Nu har du chansen! Vi presenterar stolt vår recept-remix-tävling, där vi letar efter de mest smakfulla, innovativa och hållbara versionerna av två långvariga svenska publikfavoriter: spaghetti och köttfärssås samt korvstroganoff med ris.

Så här fungerar det:

 1. Skapa din egen remix: Din uppgift är att göra våra originalrecept på spaghetti och köttfärssås samt korvstroganoff bättre för både hälsa och klimat. Du kan till exempel minska köttmängden, eller byta ut andra ingredienser mot klimatsmarta, hälsosamma – och goda – alternativ. Låt kreativiteten få fritt spelrum!
 2. Dokumentera ditt kulinariska experiment: Ta bilder, skriv ner ditt recept och hur du gick tillväga för att göra din valda rätt mer klimatsmart, hälsosam och inte minst smakfull! 
 3. Skicka in ditt bidrag: Dela ditt nya recept som en remix på friskmat.se! Detta gör du enkelt genom att trycka på knappen “Skapa en Remix” på receptet för spaghetti och köttfärssås eller korvstroganoff . För att delta i tävlingen behöver du ha en medlemsprofil på friskmat.se. När du har skickat in ditt remixade recept samt informationen om hur du gjort rätten mer hållbar och hälsosam är du med i tävlingen.
 4. Håll tummarna: Remixerna bedöms i två steg. Först av dietist Sofia Antonsson för att se att de lever upp till Livsmedelsverkets rekommendationer. Remixer som klarar ribban utvärderas därefter av hållbarhetsexperterna på Consupedia utifrån förbättring i hållbarhetspoäng för hälsa och klimat jämfört med originalreceptet. De tre bidrag som har förbättrat poängen mest går vidare till finalen.
 5. Övertyga juryn: Om du blir en av de tre finalisternas recept kommer du få komma till Stockholm och laga upp din rätt för provsmakning. I juryn sitter vår panel av smakexperter: Årets Kock 2022 – Jessie Sommarström, Louice Karlsson och Daniél Kallonás – båda mångfaldigt prisbelönta skolkockar, och fyra skolelever. För det räcker inte att din remix är hållbar – smaken kommer avgöra vem den slutliga vinnaren är!

Vinsten:

Utöver ära och berömmelse får vinnaren en exklusiv utbildning i hållbar matlagning av proffsen på Martin & Serveras kursverksamhet Gastromerit (värde ca 3500kr). 

Så varför vänta? Ta fram dina grytor och pannor, sätt på dig kockrocken och börja remixa. Tillsammans gör vi vardagsmaten både godare och mer hållbar!

Lycka till, och låt kreativiteten flöda! 🍝🌱🍴


PS.  Genom att skicka in ditt bidrag accepterar du tävlingsvillkoren, som du hittar här nedanför.


Grundrecept 1:
Grundrecept 2:

Tävlingsvillkor
 • Tävlingsperioden avslutas den 6 november kl 24:00.
 • För att skicka in recept behöver du som deltar ha en personlig profilsida på friskmat.se. Är ni t.ex. en kostenhet eller kommun som tävlar behöver ni ändå registrera och använda er av personliga profiler för att räknas som deltagare i tävlingen, detta för att både stora och små kostenheter ska tävla på lika villkor. 
 • Urval av tre finalister görs av Consupedia baserat på störst förbättring av hälso- och klimatpoäng jämfört med originalreceptet. Det är tillåtet att fortsätta redigera det publicerade remix-receptet fram tills tävlingsperiodens avslut.
 • Klimatpåverkan beräknas utifrån RISE databas, hälsopåverkan utifrån Nutri-Score och Nova. Läs mer
 • Den slutliga vinnaren utses baserat på smakupplevelse av en jury bestående av tre kulinariska proffs och fyra barn.
 • Alla recept kontrolleras av dietist Sofia Antonsson för att se att de lever upp till Livsmedelsverkets rekommendationer. Recepten måste alltså vara av sådan kvalité att de godkänns av Sofia Antonsson vid granskningen.
 • Namnet på vinnaren publiceras senast under vecka 50 på Frisk Mats sociala kanaler (Instagram, Facebook och LinkedIn) samt meddelas personligen via mail
 • Priset, som delas ut av Martin & Servera, gäller för en vinnare.
 • Tidpunkt för final i Stockholm (Skapaskolan i Huddinge) är den 28 november kl 16:00. Finalister får information om deltagande senast den 10 november. 
 • Finalister bjuds på tågresa samt en hotellnatt i Stockholm i samband med finalen.
 • Datum för utbildningen beslutas av Martin & Servera tillsammans med vinnaren.
 • Priset kan ej bytas mot kontanter.
 • Facebook/Instagram/LinkedIn är inte involverade i tävlingen – varken i form av administration, sponsring eller på annat sätt.
 • Anställda på Frisk Mat, Consupedia och Martin & Servera får inte delta i tävlingen.
 • Vinstskatt betalas av vinnaren. Arbetsgivaravgifter betalas av Frisk Mat.
 • Vid deltagande i tävlingen gives samtycke till registrering av namn och nödvändiga kontaktuppgifter.
 • Alla personuppgifter hanteras enligt GDPR.
Dela: