Aktuellt från föreningen

Glad sommar!

Aktuellt från föreningen

Glad sommar!

Sommaren är äntligen här, och vi på Frisk Mat hoppas att ni alla har möjlighet att se fram emot sol, värme och lediga dagar. Själva går vi nu i och med midsommar på en välbehövd ledighet efter en intensiv och givande vår, samtidigt som vi blickar framåt mot spännande nya möjligheter och projekt till hösten.

Under våren har vi tillsammans åstadkommit mycket. Tack vare ert stöd har vi kunnat arrangera en rad lyckade evenemang, workshops och föreläsningar som har inspirerat många. Vi har kunnat bygga vidare på vår inspirationsbank, starta nya samarbeten och delta i flera lyckade projekt. Här kommer en snabb recap!



Mats Frisk

Ni har väl inte missat vår nya “kollega”, AI-boten Mats Frisk? Sedan i mars huserar han nere i högra hörnet här på friskmat.se. Honom kan ni ta hjälp av om ni behöver faktabaserade argument i ert omställningsarbete. Han är byggd för att tillhandahålla pålitliga svar och vägledning för alla som arbetar inom offentlig måltidsverksamhet. Svaren baseras enbart på faktainnehållet hos Livsmedelsverket och Frisk Mat, för att ni medlemmar ska känna er trygga i att ni får korrekt och aktuell information. 



Inspirations-Lab

Två lyckade inspirations-lab har vi fått till i vår! Ett i miniformat under GastroNord tillsammans med Lena och Weronica från succérestaurangen på Tullängsgymnasiet i Örebro. Och en strålande heldag i Oatlys fantastiska lokal i Malmö. I höst dyker vi upp i Örebro och Göteborg – hör av er till info@friskmat.se om ni vill ha en inbjudan!



PUSH

Arbetet med uppbyggnaden av den Vinnova-finansierade transformationsplattformen PUSH rullar på som tåget. Vi arbetar med missionen att matsystemet ska främja friskt liv för alla år 2035. Ett högt uppsatt mål, men vi är övertygade om att vi kan nå dit om vi bara får till en bred samverkan och uppslutning mot missionen. Följ vårt arbete och prenumerera på vårt nyhetsbrev här .

PUSH drivs i samverkan med Livsmedelsakademin , Dietisternas Riksförbund och Chalmers .



En hållbar skolkafeteria

Vi har under våren arbetat i fyra olika mindre Vinnova-finansierade projekt som berört matvanor i flera olika delar av livet. Mest uppmärksamhet har det första testet av vårt omställningskoncept för skolkafeterior fått, och så här långt har arbetet varit en succé. Projektet genomförs i samverkan med Sockersmart skola och Consupedia, och i september kommer ni kunna ta del av de samlade resultaten och insikterna från vårens arbete på Vendelsömalmsskolan i Tyresö kommun söder om Stockholm. Materialet kommer att vidareutvecklas under hösten. Är ni nyfikna på konceptet? Tveka inte att höra av er!



Inspirationsbanken

Oj så mycket bra och inspirerande material vi kunnat dela under våren! I mars fyllde inspirationsbanken två år och i samband med det publicerade vi en artikelserie med innehåll från de mest populära ämnena under den här tiden. Men även mycket annat har såklart delats.

Här kommer några av våra favoriter och tips på hängmatte-läsning i sommar:

Klimatpåverkan i all ära, men alla de andra miljöfaktorerna då?

Dags att prioritera upp 55% av dagens näringsintag

Uppnå globala mål och lokala framgångar: Handbok för livsmedelsdonationer i kommuner

De 10 bästa tipsen för hur du sparar på både plånboken och miljön – direkt från Restaurang Tullängen

Sprid matglädje med mellanmål


Vi önskar er en härlig sommar fylld med god mat, glada stunder och avkoppling.

Med varma hälsningar,

Gänget på Frisk Mat

Dela: