Månadens inspiratör

Månadens inspiratör – November: Lena Ryhnell

Månadens inspiratör

Månadens inspiratör – November: Lena Ryhnell

Om man är en liten elev på förskolan Äventyret i Falun kan man klättra upp på en pall, kika in genom en lucka och få se på när Lena Ryhnell skapar i köket. Smakrika och kreativa mästerverk blir det om man ska tro juryn hos White Guide Junior som utsåg henne till årets förskolekock 2022 – och av allt att döma verkar det som att barnen och föräldrarna stämmer in i lovorden.

Hej Lena – och stort grattis till att nyligen ha fått den fina titeln årets förskolekock! Vad säger barnen på förskolan, är de stolta över att deras kock är bäst i Sverige?

Tusen tack! Barnen är väldigt glada och stolta och jag har fått många kramar och många fina ord.

Vi skulle vilja påstå att du serverar mat till Sveriges viktigaste matgäster, och av motiveringen att döma ger du dessa en riktig smakstart i livet. Vad innebär det för dig?

Smakstart tänker jag är att få riktigt god och vällagad mat redan som liten. Här får barnen mat kryddad med kärlek, såväl svensk husmanskost som mat från andra kulturer och smakrika vegetariska maträtter.

Vad är det som gör att ditt engagemang sticker ut tror du?

Jag tror att det är för min lekfullhet. Salladstallrikarna som ser ut som rävar, brödet blir krokodiler och bananerna får ögon och glada munnar.

Hur stor del har pedagogiken i din matlagning på förskolan? På vilka sätt involverar du barnen och äter du tillsammans med dem?

Ganska stor del. När jag läste om måltidspedagogik första gången förstod jag att det var det jag redan gjorde utan att veta om det. Som ett exempel kan jag skicka med okokta linser i små skålar innan barnen äter med lite frågor den dagen jag har pasta med linssås. Frågorna är – hur ser linsen ut, vilken färg har den, hur känns den, hur smakar den, hittar du den i dagens mat och ser den annorlunda ut när den är i maten? På så vis blir barnen väldigt nyfikna på att smaka och lär sig vad en lins är för något. En annan dag är det någon krydda kanske, eller en grönsak. Den övningen gör de tillsammans med pedagogerna på samlingen, så ett gott samarbete med pedagogerna är viktigt.

Jag hinner inte sitta och äta med barnen så ofta tyvärr, men jag går alltid runt på avdelningarna på lunchen och pratar med dem, de ger ofta tummen upp men får även tala om om det är något de inte tycker om – alla gillar olika saker. Jag brukar bjuda in två minikockar i köket emellanåt då de får vara med och baka mellisbrödet och liknande. De har då små kockrockar och mössor. Det är alltid lika uppskattat både av mig och barnen. Jag träffade en förälder nyligen vars barn har varit minikock hos mig för flera år sedan – och han pratar fortfarande om det, berättade mamman.Har ni några långsiktiga mål vad gäller hälsa och hållbarhet i ert dagliga arbete?

Vi är en sockerreducerad förskola och använder bär och frukt istället för sylt, kokar egen ketchup och så vidare. Vi minskar på köttet och ersätter med baljväxter istället. Och så mäter vi vårt matsvinn.

Du är ju också lite av en influencer måste man ju ändå säga – med över 10 000 följare på instagram, och så syntes du i Hela Sverige Bakar för några år sedan. Är det i bakningen ditt allra största intresse ligger?

Bakningen är ett stort intresse, det finns så mycket att lära sig. Jag gillar bröddegar, särskilt surdeg, och att få dem riktigt snygga. Jag har haft en lång period där jag bakat spektakulära tårtor till släkt och vänner men nu är det surdegarna som tagit över.

Har du något knep för att lyckas med bakningen som du skulle vilja dela med dig av?

Baka ofta och var inte rädd för att misslyckas! Bli bra på degar med jäst först och lär dig sedan hur surdegar fungerar. Det tar tid att bli riktigt bra men det är bara att öva på. Var sparsam med mjölet och arbeta degen ordentligt, minst 15 minuter i maskin på låg hastighet. När man är van att baka ser man när man tillsatt lagom mycket mjöl och när den är färdigarbetad.Att laga mat och baka svinnsmart är en trend som vi ser dyka upp lite var stans just nu – är det något som du också gör?

Jag tänker svinnsmart hela tiden. Jag säljer matlådor till föräldrar och personal av maten som blir över från lunchen och resten fryser jag in för att använda till min klimatsmarta fest på ”rest-dag”. Då blir det olika rätter till alla avdelningar, lagat av alla mina infrysta slattar.

Lenas tips-lista på vad du kan göra med ditt omhändertagna svinn:
 • Överblivna pastasåser är perfekt att göra lasagne på.
 • Mixade soppor blir jättebra som degvätska i brödbaket.
 • Havregrynsgröten hamnar alltid i bröddegen, blir saftigt och gott, gröt kan även mixas ner i smoothien.
 • Bulgur, havreris och matvete kan också blandas ner i bröddegen.
 • Pasta blir pastasallad.
 • Övermogna bananer blir bananbröd eller mixas till sylt eller smoothie. Det går även bra att skiva och frysa in bananer för att använda till smoothien en annan dag.
 • Riven morot blandas ner i bröddegen eller mixas ner i pastasåsen eller soppan, det går bra att frysa in råriven morot och använda en annan dag.
 • Persiljestjälkar och dillstjälkar mixas till örtolja.
 • Morotsskal rostar jag med olivolja i ugnen och har som krispig topping på soppa.
 • Färska grönsaker som börjar bli mjuka kan kokas till buljong.
 • Kokt potatis kan mosas och användas i grönsaksbiffar eller tillsättas i bröddegen.


Var hämtar du inspiration till den mat du serverar/det du bakar?

Vi har gemensamma matsedlar på Norlandia Förskolor som jag använder mig av, men jag gör alltid om dem så de passar mig. Jag hittar även på egna recept som bara dyker upp i huvudet, men tycker också att instagram är en bra inspiration till både mat och bakning.

Till sist – om du fick skicka vidare tre handfasta saker som du lärt dig är nycklar till framgång i ditt dagliga arbete, vad skulle det vara?
 1. Vara glad, vänlig och lyhörd. Bli kompis med barnen.
 2. Våga prova dina idéer och inte vara rädd för att misslyckas, på så vis lär man sig massor.
 3. Planera och förarbeta lite av morgondagens planer, då hinner man med det där lilla extra till lunchen eller melliset.

Om Lena Ryhnell

Namn: Lena Ryhnell
Titel: Kock    
Arbetar för: Norlandia Förskolor Äventyret
Instagram: @bonsmammansbak
Utbildning: Grundskola, självlärd kock och bagare
Äter helst: Svensk husmanskost            
Favoritråvara: Lök och vitlök
Inspireras av: Instagram

Dela: