Tips och guider

Inspireras till en grönare jul – recepttips och handbok för ett hållbart julbord

Tips och guider

Inspireras till en grönare jul – recepttips och handbok för ett hållbart julbord

Julen närmar sig och med den kommer dofter, smaker och traditioner. Därför samlar vi i år ihop allt det fantastiska material som finns här i inspirationsbanken i en enkel guide till en grönare och mer svinnsmart jul.

I Tullängens receptsamling hittar du smakrika, växtbaserade rätter som passar perfekt på julbordet – både för den som vill minska sin klimatpåverkan och för den som vill prova något nytt. Nedan hittar du deras fina julrecept:



Ätbarts handbok “Jul utan svinn” är en praktisk guide fylld med idéer och inspiration. Den innehåller fem kapitel som tar dig igenom:

  • växtbaserade och gröna alternativ på julbordet
  • hur du kan ta tillvara på rester från julmaten
  • hållbart julbak och julgodis
  • drycker och andra tillbehör
  • traditioner som pepparkakshus och (ätbara) julklappar

Laga en underbar och innovativ risgrynsgröt på kornbulgur. Hydrotermiskt behandlad kornbulgur är fullkorn och har upp till 8 gånger mer järn och zink än polerat ris, dessutom fiber och andra viktiga näringsämnen. Du hittar receptet här i vår receptbank.


Vintern har kommit och tillgången på svenska frukter är väldigt begränsad. Hur ska vi nu tänka när vi vill äta råvaror i säsong under julen? Med hjälp av Åsa Cannerheim – måltidsutvecklare i Södertälje – satte vi samman en guide om fördelarna med att anpassa sin kost efter årstiderna och hur detta enkla steg kan påverka både din smakupplevelse och planeten positivt. Den läser du här.



Tillsammans gör vi julen både godare, grönare och mer hållbar – utan att tumma på det festliga!


Läs mer

Läs mer och ladda ner Ärbarts handbok här .

Hämta inspiration från Tullängens gröna julrecept i vår artikel här .

Guiden till att välja råvaror under vintern tillsammans med Åsa Cannerheim i Södertälje läser du här .

Dela: