Aktuellt från föreningen

Menysamarbete mellan Frisk Mat och Generation Pep

Aktuellt från föreningen

Menysamarbete mellan Frisk Mat och Generation Pep

Sex grymma kockar som alla har bidragit till receptbanken på friskmat.se har tagit del i utvecklingen av tre veckomenyer för ett nylanserat samarbete mellan Frisk Mat och Generation Pep. Dessa menyer, som finns tillgängliga på Pep Förskolas receptbank, syftar till att erbjuda näringsrika och varierade måltider för barn i förskolan, men fungerar minst lika bra för äldre barn.

Varje meny består av fem noggrant utvalda recept som följer de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR12) för att erbjuda välbalanserade och näringsrika måltider. Recepten är anpassade för 50 barnportioner och kan självklart justeras baserat på antalet barn som äter. De är märkta med allergener och inkluderar förslag på ersättningar för att tillgodose allas behov.

Utforska menyerna i Pep förskolas receptbank här

Låt oss presentera kockarna bakom menyerna:


Rodney Pitts, från Flygande Drakens förskola i Sandviken, tar med sig sin erfarenhet som tidigare restaurangkock för att skapa läckra måltider från grunden med ekologiska ingredienser. Han presenterar rätter som bakad kyckling med champinjoner och mint-bulgur samt broccolisoppa med äpple och gurka .


Susanne Lindgren, från Pinnhagens förskola i Sandviken, har arbetat i kommunens kök i många år. Hon älskar att kombinera vegetariska alternativ med traditionell svensk mat och utforska nya smaker tillsammans med barnen. Hennes menybidrag är till exempel en läcker laxfärslimpa med dillsås .


Ferial Omer, från Brukets förskola i centrala Sandviken, brinner för hemlagade måltider med hälsosamma råvaror. Hon experimenterar gärna med nya recept och ser till att både barn och personal är nöjda med luncherna. Hennes meny bjuder på bland annat vegetariska bönbiffar .


Louice Karlsson, Årets Skolkock 2022, och sedan nyligen måltidsutvecklare i Nykvarn. Hon anser att en måltid handlar om mer än bara maten på tallriken; det handlar också om att skapa en trevlig atmosfär och engagera alla sinnen. Louice är expert på att skapa inbjudande salladsbufféer, och i veckomenyerna delar hon med sig av sina bästa tips för att sätta samman en lockande salladsbar .


Daniél Kallonas, från Skapaskolan i Huddinge, är en prisbelönt kock som fokuserar på hållbara skolmåltider. Han tillagar maten kontinuerligt under lunchen för att säkerställa bästa näringsinnehåll och minimalt matsvinn. Han använder endast ekologiska råvaror, MSC-märkt fisk och svenska baljväxter och serverar oftast viltkött.


David Gustavsson, från Stora Hammars skola i Vellinge, är en erfaren kock som har utvecklat en pedagogiskt inriktad syn på skolmaten. Han ser måltiderna som en viktig del av utbildningen och strävar efter att skapa en matupplevelse för eleverna. Hans engagemang och innovation har belönats med flera utmärkelser.


Dessa sex kockar har tillsammans bidragit till att skapa tre fantastiska veckomenyer för Frisk Mat och Pep Förskolas menyprojekt. Genom deras expertis, passion och kreativitet skapar de näringsrika och lockande måltider för barnen. Ta del av deras inspirerande recept och låt dig inspireras till att laga god, hälsosam och hållbar mat.

Dela: