Tips och guider

Dietistens äldremeny – vecka 1

Tips och guider

Dietistens äldremeny – vecka 1

Nu är det dags att presentera den första av två specialanpassade menyer för äldre, skapade med omsorg för att möta behoven hos äldre matgäster. Tillsammans med dietisten Sofia Antonsson har vi satt samman en veckomeny fylld med recept från Frisk Mats användargenererade receptbank, med fokus på näringsrika måltider som är lättlagade och smakrika. Här får du inspiration till hur du kan säkerställa ett balanserat näringsintag och samtidigt njuta av klimatsmarta val.

I följande veckomeny får du fem recept som är framtagna och utvalda för att tillsammans skapa en näringsrik och varierad veckomeny som passar äldre. Alla recept följer de Nordiska Näringsrekommendationerna NNR12 för att erbjuda varierade och näringsriktiga måltider. Recepten är alla märkta med allergener samt vad man kan byta ut mot för att anpassa rätten till alla. Alla recept återfinns också i receptbanken .

Menyerna har setts över av Sofia Antonsson, som är legitimerad dietist och den som granskar recepten på friskmat.se och säkerställer att de är näringsmässigt korrekta samt följer rådande rekommendationer. Sofia jobbar till vardags med IBS-behandling, men brinner också för folkhälsa och bra mat till barn och ungdomar. Hon utbildar kockar och kökspersonal i näringslära och allergikost. När hon inte jobbar odlar hon gärna egna grönsaker och tar hand om sina höns.


Veckans meny

I vår receptbank kan kockar och måltidspersonal på Sveriges alla förskolor (och även på skolor, äldreboenden och sjukhus) helt kostnadsfritt ta del av kollegors recept och lägga upp egna för att inspirera varandra att laga goda, näringsrika och hållbara måltider.

Dag 1

Lunch: Vegetarisk kålpudding

Mellanmål: Proteinrik chokladkaka

Dag 2

Lunch: Apelsin och rosmarinmarinerad kyckling med matvete och vegansk aioli

Mellanmål: Mangosmoothie

Dag 3

Lunch: Spagetti med gråärtsragu och högrev

Mellanmål: Storasysters smakexplosion

Dag 4

Lunch: Broccolisoppa med äpple och gurka

Mellanmål: Ugnspannkaka med brynt smör

Dag 5

Lunch: Laxfärslimpa med dillsås och potatis

Mellanmål: ÄTUP-smoothie


Dela: