Tips och guider

Dietistens äldremeny – vecka 2

Tips och guider

Dietistens äldremeny – vecka 2

Vår serie för äldre fortsätter med ytterligare en skräddarsydd veckomeny. Med fokus på näringsrika råvaror och enkel tillagning har vi tillsammans med dietisten Sofia Antonsson tagit fram recept från Frisk Mats receptbank som hjälper äldre att få i sig de näringsämnen som är så viktiga för hälsa och välmående. Den här menyn bjuder på variation och smak, med klimatsmarta rätter som passar hela veckan.

I följande veckomeny får du fem recept som är framtagna och utvalda för att tillsammans skapa en näringsrik och varierad veckomeny som passar äldre. Alla recept följer de Nordiska Näringsrekommendationerna NNR12 för att erbjuda varierade och näringsriktiga måltider. Recepten är alla märkta med allergener samt vad man kan byta ut mot för att anpassa rätten till alla. Alla recept återfinns också i receptbanken .

Menyerna har setts över av Sofia Antonsson, som är legitimerad dietist och den som granskar recepten på friskmat.se och säkerställer att de är näringsmässigt korrekta samt följer rådande rekommendationer. Sofia jobbar till vardags med IBS-behandling, men brinner också för folkhälsa och bra mat till barn och ungdomar. Hon utbildar kockar och kökspersonal i näringslära och allergikost. När hon inte jobbar odlar hon gärna egna grönsaker och tar hand om sina höns.


Veckans meny

I vår receptbank kan kockar och måltidspersonal på Sveriges alla förskolor (och även på skolor, äldreboenden och sjukhus) helt kostnadsfritt ta del av kollegors recept och lägga upp egna för att inspirera varandra att laga goda, näringsrika och hållbara måltider.

Dag 1:

Lunch: 50/50 chiligryta

Mellanmål: Kesobullar med morot

Dag 2:

Lunch: Morotssoppa med sting

Mellanmål: Banankaka

Dag 3:

Lunch: Rotfruktsstroganoff

Mellanmål: Storasysters smakexplosion

Dag 4:

Lunch: Laxburgare

Mellanmål: Mangosmoothie

Dag 5:

Lunch: Hönsfärslimpa med currydressing och havreris

Mellanmål: Proteinrik chokladkaka


Dela: