Dietistens barnmeny – vecka 1
Som en naturlig fortsättning på våra artiklar om råvarugrupper vi borde äta mer av, presenterar vi nu fem inspirerande veckomenyer baserade på våra bästa användargenererade recept. Med fokus på hållbarhet och näringsrika måltider, har vi tillsammans med vår dietist Sofia Antonsson tagit fram menyer som inte bara gynnar hälsan utan även klimatet. Varje meny lyfter fram hur vi kan integrera dessa viktiga råvaror – från grönsaker och baljväxter till hållbar sjömat – i vår dagliga kost.
För att tillgodose olika behov har vi skapat två menyer särskilt anpassade för äldre, två för barn samt en generell meny som passar alla. Genom att följa dessa menyer får du konkreta tips på hur du kan tillämpa våra råd i praktiken och samtidigt njuta av enkla, goda och näringsrika måltider. Under de kommande veckorna publicerar vi en meny i veckan, där varje meny bygger vidare på de hälsofördelar och hållbara matval vi tidigare har diskuterat.
I följande veckomeny får du fem recept som är framtagna och utvalda för att tillsammans skapa en näringsrik och varierad veckomeny som passar barn och ungdomar. Alla recept följer de Nordiska Näringsrekommendationerna NNR12 för att erbjuda varierade och näringsriktiga måltider. Recepten är alla märkta med allergener samt vad man kan byta ut mot för att anpassa rätten till alla. Alla recept återfinns också i receptbanken .
Menyerna har setts över av Sofia Antonsson, som är legitimerad dietist och den som granskar recepten på friskmat.se och säkerställer att de är näringsmässigt korrekta samt följer rådande rekommendationer. Sofia jobbar till vardags med IBS-behandling men brinner också för folkhälsa och bra mat till barn och ungdomar. Hon utbildar kockar och kökspersonal i näringslära och allergikost. När hon inte jobbar odlar hon gärna egna grönsaker och tar hand om sina höns.
Veckans meny
I vår receptbank kan kockar och måltidspersonal på Sveriges alla förskolor (och även på skolor, äldreboenden och sjukhus) helt kostnadsfritt ta del av kollegors recept och lägga upp egna för att inspirera varandra att laga goda, näringsrika och hållbara måltider.
Dag 1
Lunch: Laxfärslimpa med dillsås och potatis
Mellanmål: Mangosmoothie
Dag 2
Lunch: Spagetti med gråärtsragu och högrev
Mellanmål: Kesobullar med morot
Dag 3
Lunch: Kycklingfärs i ugn med morötter och vitkål
Mellanmål: Storasysters smakexplosion
Dag 4
Lunch: Broccolisoppa med äpple och gurka
Mellanmål: Ugnspannkaka med brynt smör
Dag 5
Lunch: Tacopaj på svenskodlad vegofärs
Mellanmål: ÄTUP-smoothie