Dietistens meny för alla
Dags för sista delen i vår serie med veckomenyer! Denna gång med en generellt anpassad meny som passar för alla åldrar. Tillsammans med dietisten Sofia Antonsson har vi valt ut recept från Frisk Mats användargenererade receptbank som inte bara är hälsosamma, utan även klimatsmarta och enkla att laga. Den här veckan får du en komplett veckomeny som inspirerar till mer hållbara och näringsrika val, oavsett ålder och behov.
I följande veckomeny får du fem recept som är framtagna och utvalda för att tillsammans skapa en näringsrik och varierad veckomeny som passar alla oavsett ålder. Alla recept följer de Nordiska Näringsrekommendationerna NNR12 för att erbjuda varierade och näringsriktiga måltider. Recepten är alla märkta med allergener samt vad man kan byta ut mot för att anpassa rätten till alla. Alla recept återfinns också i receptbanken .
Menyerna har setts över av Sofia Antonsson, som är legitimerad dietist och den som granskar recepten på friskmat.se och säkerställer att de är näringsmässigt korrekta samt följer rådande rekommendationer. Sofia jobbar till vardags med IBS-behandling, men brinner också för folkhälsa och bra mat till barn och ungdomar. Hon utbildar kockar och kökspersonal i näringslära och allergikost. När hon inte jobbar odlar hon gärna egna grönsaker och tar hand om sina höns.
Veckans meny
I vår receptbank kan kockar och måltidspersonal på Sveriges alla förskolor (och även på skolor, äldreboenden och sjukhus) helt kostnadsfritt ta del av kollegors recept och lägga upp egna för att inspirera varandra att laga goda, näringsrika och hållbara måltider.
Dag 1
Lunch: Hönsfärslimpa med currydressing och havreris
Mellanmål: Storasysters smakexplosion
Dag 2
Lunch: Vegetarisk lasagne med gröna linser och keso
Mellanmål: Mangosmoothie
Dag 3
Lunch: 50/50 chiligryta
Mellanmål: Ugnspannkaka med brynt smör
Dag 4
Lunch: Laxburgare
Mellanmål: Kesobullar med morot
Dag 5
Lunch: Tacopaj på svenskodlad vegofärs
Mellanmål: ÄTUP-smoothie